Ποιους «καίει» ο νέος ΕΝΦΙΑ

Ποιους «καίει» ο νέος ΕΝΦΙΑ

Μεγάλους χαμένους και απογοητευμένους θα έχει ο νέος ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

 

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει λόγω αναμενόμενης μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα απογοητευθούν, καθώς θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος για την ακίνητη περιουσία τους θα παραμείνει στο ύψος του μαζί με άλλους, διότι οι αλλαγές στις τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν το εκκαθαριστικό του φόρου. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ.

 

Όπως γράφουν τα «Νέα», την παγίδα του ΕΝΦΙΑ δεν είναι εγκλωβισμένα μόνο τα νοικοκυριά αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, καθώς έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, όποτε αυτές στηθούν, επιχειρεί με διάφορα τρικ να αποφύγει υπέρογκες αυξήσεις κυρίως στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπου οι ιδιώτες εκτιμητές έδειξαν αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και πάνω από 40%.

 

Ωστόσο το εγχείρημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο. Με δεδομένο ότι ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, τα διάφορα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θέλουν τον ΕΝΦΙΑ:

 

– Να φουσκώνει κατά 3,5% έως και 33% για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, 1.000 ευρώ το τετραγωνικό και 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει λόγω αλλαγής του κλιμακίου για τον υπολογισμό του φόρου.

 

– Να παραμείνει στα ίδια επίπεδα για μια μεγάλη μάζα ιδιοκτητών ακινήτων.

 

Το τρικ για να μην υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στν ΕΝΦΙΑ και να μη διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις. ευρώ είναι οι «χειρουργικές» αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Με τον τρόπο αυτό πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ.

 

Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.

 

Η τύχη πάντως του ΕΝΦΙΑ θα κριθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο μετά το μπλόκο που έβαλαν οι δανειστές.

 

Παραδείγματα υπολογισμού ΕΝΦΙΑ

 

Διαμέρισμα δευτέρου ορόφου 80 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη με δύο προσόψεις και έτος κατασκευής το 1998. Η τιμή ζώνης ανέρχεται σήμερα στα 700 ευρώ το τ.μ. και ΕΝΦΙΑ 253,84 ευρώ. Αν η αντικειμενική αξία αυξηθεί στα 900 ευρώ το τ.μ. τότε ο ΕΝΦΙΑ θα ανέλθει σε 262,91 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,6%.

 

Διαμέρισμα του πρώτου ορόφου 100 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο με μια πρόσοψη και έτος κατασκευής το 1995. Η τιμή ζώνης σήμερα ανέρχεται σε 1.600 ευρώ το τ.μ. και ο ΕΝΦΙΑ σε 477,23 ευρώ. Αν η τιμή ζώνης αυξηθεί στα 2.040 ευρώ το τ.μ. τότε ο ΕΝΦΙΑ θα ανέλθει σε 636,30 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 33,3%.

 

Σε διαμέρισμα 120 τ.μ. στην Κηφισιά με δύο προσόψεις και έτος κατασκευής το 1995 με τιμή ζώνης 3.800 ευρώ το τ.μ. ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 1.233,15 ευρώ. Αν η τιμή ζώνης μειωθεί στα 3.600 ευρώ το τ.μ. τότε ο φόρος ακινήτων παραμένει αμετάβλητος στα 1.233,15 ευρώ καθώς δεν αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του φόρου.

ΠΗΓΗ

Share this post