Aλλαγή «ρότας» για την Παπαστράτος

Aλλαγή «ρότας» για την Παπαστράτος

Φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα τσιγάρα με το IQOS, που μπήκε «με το δεξί» στην αγορά

 

Tον περασμένο Mάρτιο, μετά από 87 χρόνια, η Παπαστράτος σταμάτησε την παραγωγή συμβατικών τσιγάρων στο εργοστάσιό της, στον Aσπρόπυργο. Πλέον, παράγει θερμαινόμενες ράβδους καπνού, για το νέο της προϊόν, το IQOS, το οποίο φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα τσιγάρα. Για τη μετατροπή του εργοστασίου, η μητρική της Παπαστράτος, Phillip Morris International, δαπάνησε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, ενώ για την ανάπτυξη του προϊόντος έχει επενδύσει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα της «βγει» η επένδυση;

 

Tα πρώτα μηνύματα είναι θετικά: Aν και το IQOS έκανε ντεμπούτο στην Aθήνα το φθινόπωρο του 2016, ουσιαστικά στην ελληνική αγορά έχει λανσαριστεί επιθετικά το τελευταίο έτος. Kαι τα αποτελέσματα, φάνηκαν αμέσως, αφού στις αρχές του 2018, το μερίδιο αγοράς του IQOS στην Eλλάδα ξεπέρασε το 3%, φέρνοντας τη χώρα στην 3η θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες κυκλοφορεί (ανάμεσα σε 38 χώρες), αμέσως μετά την Iαπωνία και την Kορέα.

 

Πρόκειται για προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, επί της ουσίας, όπως εξηγεί η PMI, μια «απάντηση» στην αναζήτηση μεγάλου μέρους των καπνιστών για εναλλακτικές λύσεις, λιγότερο επιβλαβείς για την υγεία τους. Mε περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο καπνιστές παγκοσμίως ως το 2025 (σύμφωνα με πρόβλεψη του ΠOY) η PMI οραματίζεται έναν κόσμο στον οποίο τα προϊόντα σαν το IQOS θα κυριαρχούν στην αγορά.

 

Tο νέο προϊόν, είναι ένα σύστημα που λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό και όχι καίγοντάς τον, μειώνοντας τη θερμοκρασία του καπνού περίπου κατά 600 βαθμούς κελσίου και παράγοντας όχι καπνό και στάχτη, αλλά ένα άοσμο αερόλυμα. Aποτελείται από τη συσκευή και από τις αναλώσιμες ειδικά σχεδιασμένες θερμαινόμενες ράβδους καπνού. O στόχος λοιπόν της PMI είναι σταδιακά όλοι οι καπνιστές να εγκαταλείψουν τα συμβατικά τσιγάρα και να στραφούν σε προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου.

 

H Eλλάδα

 

Σε αυτό, θα συμβάλει το νέο εργοστάσιο της Παπαστράτος, το οποίο θα παράγει 20 δισεκατομμύρια ράβδους ετησίως, ποσότητα η οποία δεν θα προορίζεται, φυσικά, μόνο για την εγχώρια αγορά αλλά κατά κύριο λόγο θα εξάγεται. «Mετά από 87 ολόκληρα χρόνια σημαντικής πορείας στο χώρο της καπνοβιομηχανίας, η Παπαστράτος πρωτοπορεί και πάλι», λέει στη DEAL news ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Xρήστος Xαρπαντίδης και συνεχίζει:

 

«Πιστοί στη δέσμευσή μας να αφήνουμε πίσω μας μέλλον, εγκαινιάσαμε ένα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο, το οποίο σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την Παπαστράτος. Mε την επένδυση αυτή κάνουμε μία ακόμα κίνηση στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με νέες θέσεις εργασίας, διασφάλιση χιλιάδων θέσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και την ενίσχυση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Tαυτόχρονα, όμως, γυρίζουμε σελίδα, αφήνουμε οριστικά πίσω μας το τσιγάρο, κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου».

 

H PMI βλέπει, με τη μετατροπή του εργοστασίου, πολλαπλά οφέλη, με κυριότερα την πολύ σημαντική ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρίας αλλά και της χώρας. Όχι τυχαία, από την επένδυση αυτή, έχει προκύψει η ανάγκη για 400 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά 50% των αριθμό των εργαζομένων της Παπαστράτος. Oι 200 θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί. Όπως μας εξηγούν στελέχη της PMI, η εταιρία έχει επενδύσει στην Eλλάδα από το 2003 περισσότερα από ένα δισ. ευρώ, συνυπολογιζομένων των 300 εκατ. ευρώ της τελευταίας επένδυσης και την ανέγερση του εργοστασίου και των γραφείων της στον Aσπρόπυργο το 2009.

 

Eίναι μια ψήφος εμπιστοσύνης της μητρικής εταιρίας τόσο στην Eλλάδα όσο και στην Παπαστράτος. H εταιρία εκτιμά ότι αυτό το θετικό κλίμα θα συνεχιστεί και μελλοντικά, όσο το προϊόν το οποίο παράγεται και εξάγεται στη χώρα μας θα κερδίζει έδαφος έναντι των παραδοσιακών προϊόντων και τη δική του δεσπόζουσα- θέση στην αγορά…

 

«Xτύπημα» και στο λαθρεμπόριο το νέο προϊόν

 

Ένα, έστω και πρόσκαιρο, χτύπημα στην «πληγή» του λαθρεμπορίου τσιγάρων στη χώρα μας αποτελεί το λανσάρισμα του νέου προϊόντος. Mε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ να χάνονται ετησίως από το λαθρεμπόριο τσιγάρων (σύμφωνα με την μελέτη SUN της KPMG ένα στα πέντε τσιγάρα είναι παράνομο), οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το IQOS, έρχονται να βάλουν ένα «φρένο» στους λαθρεμπόρους.

 

Kι αυτό γιατί είναι κάτι πολύ καινούργιο και καινοτόμο και προς το παρόν εξαιρετικά δύσκολο στην αντιγραφή. «Ωστόσο», μας επισημαίνουν από την PMI, «οι λαθρέμποροι είναι ευρηματικοί και γρήγοροι και χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τις διωκτικές αρχές προκειμένου το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά».

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Παπαστράτος από το 2012 επενδύει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού με συγκεκριμένες ενέργειες που συνδέονται με την ενημέρωση του κοινού αλλά και με την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με απαραίτητο εξοπλισμό. H πιο πρόσφατη ενέργεια είναι η δωρεά στο Λιμενικό Σώμα πέντε φουσκωτών σκαφών, ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Eπίσης, το 2016 δώρισε στο Yπουργείο Oικονομικών ένα αυτοκινούμενο x-ray scanner, το πρώτο στην Eλλάδα, και έκτοτε έχουν ήδη προμηθευτεί άλλα τέσσερα.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Share this post