Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία

Εντείνει την προκλητική της συμπεριφορά η Άγκυρα, με αφορμή -αυτή τη φορά- την ετήσια έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που συνέταξε η Κομισιόν.

 

Σε σχετική του ανακοίνωσή  το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στα Ίμια, για τα οποία και σημειώνει: «Οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

 

Παράλληλα, κάνει λόγο παράλληλα για μια έκθεση που απέχει πολύ από την κατανόηση της πραγματικότητας της Τουρκίας και, ως εκ τούτου, δεν εξυπηρετεί το σκοπό της.

 

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέτει τα αθέμιτα συμφέροντα των προφανών μελών της σε μια καθολική έννοια, όπως αυτή του κράτους δικαίου, αρνούμενη με αυτόν τον τρόπο τις ίδιες τις αξίες της ΕΕ» επισημαίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ακόμη, το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει τον διαρκή αγώνα της Άγκυρας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και κατηγορεί την ΕΕ ότι παίζει τον ρόλο δικαστή σε θέματα κυριαρχίας

 

Στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία διαπιστώνεται η επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

 

Η Κομισιόν αναγνωρίζει μεν τη συνεισφορά της γείτονος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο επισημαίνει πως οι εντάσεις που προκαλεί στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο «έχουν υπονομεύσει την περιφερική σταθερότητα και ασφάλεια».

ΠΗΓΗ

Share this post