Κένυα: Σύλληψη ύποπτου για δολοφονία μαύρου ρινόκερου

Κένυα: Σύλληψη ύποπτου για δολοφονία μαύρου ρινόκερου

Οι αρχές της Κένυας έχουν συλλάβει έναν ύποπτο λαθροκυνηγό που συνδέεται με τη δολοφονία ενός 12χρονου μαύρου ρινόκερου τον περασμένο μήνα στο εθνικό πάρκο της λίμνης Nakuru, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία άγριας ζωής της αφρικανικής χώρας την Τετάρτη.

Ο ύποπτος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, κρατήθηκε σε τοπικό αστυνομικό τμήμα και ανακρινόταν από τις αρχές, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Υπηρεσίας Άγριας Ζωής της Κένυας στο Twitter.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε εν μέσω κριτικών σχετικά με τους προηγούμενους θανάτους 11 εκ των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων. Δέκα από τους 11 πέθαναν μετά τη μετεγκατάσταση τους, ενώ ο μόνος που επιβίωσε τότε πέθανε αφού δέχτηκε επίθεση από λιοντάρια. Μια ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε ότι τα ζώα είχαν υποκύψει λόγω άγχους και δηλητηρίασης από την κατάποση αλμυρού νερού.

 

Οι πληθυσμοί ρινόκερων έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική, όπου ένοπλες εγκληματικές συμμορίες σκοτώνουν ελέφαντες για χαυλιόδοντες και ρινόκερους για κέρατα. Συχνά τα ζωικά μέρη αποστέλλονται στην Ασία για να χρησιμοποιηθούν σε κοσμήματα και φαρμακευτικά είδη.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος βόρειος αρσενικός λευκός ρινόκερος στον κόσμο πέθανε στην Κένυα τον Μάρτιο, αφήνοντας ζωντανά μόνο δύο θηλυκά υποείδη του. Η Κένυα είχε 20.000 ρινόκερους τη δεκαετία του ’70 και έπεσε στους 400 στη δεκαετία του ’90. Το 2017, ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 1.258, εκ των οποίων 745 από αυτούς είναι μαύροι ρινόκεροι και 510 νότιοι λευκοί ρινόκερους, σύμφωνα με τα στοιχεία την υπηρεσία άγριας ζωής.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Share this post