Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί σε επενδύσεις ανακύκλωσης πλαστικών

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί σε επενδύσεις ανακύκλωσης πλαστικών

Τα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να εξετάσουν την απαγόρευση εισαγωγής πλαστικών απορριμμάτων από την Κίνα ως ευκαιρία για επενδύσεις στην πρόληψη και σε “σύγχρονες εγκαταστάσεις συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης στην ΕΕ”.

 

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες, τελευταία μέρα της Συνόδου της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, με ψήφους 597 υπέρ και 15 κατά απαιτείται επίσης ο καθορισμός ελάχιστου ανακυκλωμένου περιεχομένου για συγκεκριμένα πλαστικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ, με τη θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για προϊόντα ανακυκλωμένου περιεχομένου και την ταχεία ανάπτυξη προτύπων ποιότητας για τα δευτερογενή πλαστικά.

 

Με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς ανακυκλωμένου πλαστικού και μέτρα για την καταπολέμηση των απορριμμάτων των θαλασσών, οι ευρωβουλευτές ζητούν επιπλέον την απαγόρευση των μικροπλαστικών στα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά έως το 2020, καθώς -επισημαίνουν- είναι οξειδωτικά, δεν υποβάλλονται σε πλήρη βιοαποικοδόμηση, δεν είναι λιπασματοποιήσιμα και έχουν αρνητική επίδραση στη συμβατική ανακύκλωση πλαστικών.

 

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την επίτευξη υψηλών επιπέδων χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης, με τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ εκτεταμένων συστημάτων ευθύνης παραγωγού, συστημάτων επιστροφής των καταθέσεων και μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης του κοινού.

 

Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει να αξιολογηθεί η δυνατότητα επέκτασης του διευρυμένου συστήματος ευθύνης του παραγωγού σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε άλλους τύπους πλαστικών. Σημειώνεται ακόμη ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι αλιείς, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής πλαστικών απορριμμάτων από τη θάλασσα κατά τις αλιευτικές τους δραστηριότητες και την επαναφορά τους στο λιμάνι και κατά συνέπεια θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν αυτή τη δραστηριότητα.

“Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη στρατηγική ως μοχλό για τα κυκλικά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης, πρέπει να προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις, διότι δεν πρέπει να είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις και να διατηρήσουμε την αξία στην αλυσίδα. Δεν υπάρχει λύση ενιαίου μεγέθους και πρέπει να συνεργαστούμε μαζί στην αλυσίδα αξίας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής Mark Demesmaeker (ECR) διευκρινίζοντας δε, ότι η έκθεσή που παρουσίασε δεν αποτελεί ένσταση κατά του πλαστικού, αλλά μια έκκληση για μια κυκλική πλαστική οικονομία, στην οποία θα αντιμετωπίζεται το πλαστικό με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 87% των πολιτών της ΕΕ λένε ότι ανησυχούν για τον αντίκτυπο του πλαστικού στο περιβάλλον. Η συνολική ετήσια παραγωγή πλαστικών προϊόντων ανήλθε σε 322 εκατομμύρια τόνους το 2015 και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Μόνο το 30% των πλαστικών απορριμμάτων συλλέγεται για ανακύκλωση και μόνο το 6% του εμπορικού πλαστικού γίνεται από ανακυκλωμένα υλικά. Το πλαστικό αντιπροσωπεύει το 85% των απορριμμάτων στην παραλία και πάνω από το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Share this post