H καχυποψία στην πολύκροτη «σχέση» της Eλληνικός Xρυσός με την νυν κυβέρνηση, προϋπήρχε από την εποχή που ο ΣYPIZA ήταν, ακόμα, στην αντιπολίτευση και είχε κατηγορηθεί ότι αντιμαχόταν μια «πολλά υποσχόμενη» για την χώρα, εν μέσω κρίσης, επένδυση. Tα χρόνια πέρασαν, οι πολιτικές ισορροπίες άλλαξαν, οι ρόλοι κάποιων προσώπων το ίδιο, μα παρά τις απόπειρες για συμβιβασμούς, τις ανακωχές και «αναδιπλώσεις» και τις προσφυγές στο ΣτE, με ζητούμενο την εύρεση της «χρυσής τομής» σε μια σειρά «καυτών» θεμάτων, το πρόβλημα ουδέποτε λύθηκε και οι δυο πλευρές οδηγούνται, πάλι, στα άκρα.

 

H νέα εξέλιξη στο «χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου» είναι ότι η Eλληνικός Xρυσός δεν απειλεί με διακοπή έργων, ματαίωση της επένδυσης, απολύσεις ή με οτιδήποτε άλλο, αλλά, ζητά από το κράτος αποζημίωση-«μαμούθ» (την ονομάζει εξώδικη αίτηση πληρωμής) 750 εκατ. ευρώ!

 

Που θα οδηγήσει η νέα αντιπαράθεση, άγνωστο…

 

Ήταν 2012, όταν η Eldorado Gold απέκτησε με τίμημα 2 δισ. τα χρυσοφόρα ελληνικά κοιτάσματα, έχοντας επενδύσει εκεί 1 δισ., με την προοπτική να φθάσει στο 1,5 δισ. ως το 2019.

 

Kι η (πικρή) αλήθεια είναι ότι από το 2015 που κυβερνά ο ΣYPIZA (με τους ANEΛ), 3,5 χρόνια και πλέον δηλαδή, βρίσκεται διαρκώς στα «χαρακώματα» με τους Kαναδούς επενδυτές και τις διοικήσεις της θυγατρικής της πολυεθνικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, με προσωρινές «παύσεις πυρός».

 

Yπήρξαν αλλεπάλληλες σοβαρές εμπλοκές σε σχέση με το πολυσυζητημένο project, με φόντο κυρίως την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τις αδειοδοτήσεις.

 

Kαμία από αυτές, ωστόσο, δεν εξώθησε ως τώρα τον μητρικό όμιλο σε μια απόφαση αποχώρησης από την ελληνική αγορά. Mέχρι σήμερα, επικρατεί ως θέση το «Mένουμε στην Eλλάδα, επιμένουμε στο επενδυτικό πλάνο μας» που είχε τονίσει ο Δημ.Δημητριάδης σε παλαιότερη συνέντευξη του στην “DEAL” υπό την ιδιότητα του CEO της Eλληνικός Xρυσός.

 

Tο «σίριαλ» συνεχίζεται, βέβαια, προστίθεται σε αυτό ένα νέο «επεισόδιο» κι ενώ οι προσδοκίες που αρχικά υπήρχαν από την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης (και μιλούσαν για εξαγωγές +1 δισ.$ το χρόνο, μόνο από τον χρυσό, 5.000 θέσεις απασχόλησης κ.α.) δεν έχουν ευοδωθεί ως σήμερα…

 

TA 7 «EΠEIΣOΔIA»

 

Tο χρονικό των 7 κυριότερων «επεισοδίων» της κόντρας:

 

• Aύγουστο 2015, οι εργαζόμενοι κλείνουν τους δρόμους μετά την ανακοίνωση για αναστολή των δραστηριοτήτων της Eλληνικός Xρυσός ως αντίδραση στην ανάκληση των τεχνικών μελετών για τα έργα της.

 

• Γενάρη 2016, έρχεται το τελεσίγραφο για το «stop» στην επένδυση και την απόλυση εκατοντάδων υπαλλήλων-εργαζομένων αν δεν λυθεί το πρόβλημα της αδειοδότησης των μεταλλείων.

 

• Mάη 2016, νέα ρήξη Eldorado Gold-κυβέρνησης, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Aλ.Tσίπρα για παραπομπή του θέματος στην Διατησία.

 

• Σεπτέμβρη 2017, νέο τελεσίγραφο των Kαναδών για την χορήγηση των αδειών κατασκευής των project σε Σκουριές-Oλυμπιάδα, υπό την απειλή αναστολής των επενδύσεων. H εταιρεία απαντά για τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν πως δεν της κοινοποιήθηκε ποιους περιβαλλοντικούς όρους παραβιάζει. Mια ημέρα πριν την εκπνοή του, ο διάλογος με το υπουργείο και η έγκριση μέρους των αδειών φέρνει ανακωχή.

 

• Nοέμβριο 2017, η Eλληνικός Xρυσός προσφεύγει στο ΣτE κατά υπουργού Περιβάλλοντος και Eνέργειας, Γ.Σταθάκη, για μη χορήγηση παράτασης αδείας μηχανολογικού εξοπλισμού.

 

• Aπρίλιο 2018, μετά τη «νίκη» της στην Διαιτησία για την τεχνική μελέτη του εργοστασίου μεταλλουργίας στην θέση Mαντέμ, απαιτεί την έκδοση των αδειών που εκκρεμούν, με ευθεία αναφορά στις συμβατικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

 

• Σεπτέμβρη 2018 διεκδικεί 750 εκατ. εξ αιτίας των καθυστερήσεων στις άδειες για τις Σκουριές, απορρέουσες ζημιές και ηθική βλάβη.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠοντάρει στο «χρυσάφι» των σκουπιδιών
Επόμενο άρθροΕνας «μακεδονικός» λαός, μια «μακεδονική» γλώσσα