Ένας αιώνας κοντεύει, από το μακρινό 1926, όταν η ΦAΓE ξεκινούσε την πορεία της από ένα μικρό γαλακτοπωλείο στην Aθήνα και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα εξελισσόταν σε μια πολυεθνική γαλακτοβιομηχανία, με «βάση» στο εξωτερικό και παραγωγικές μονάδες σε δυο ηπείρους.

 

Λίγο πριν μπει στον δεύτερο αιώνα της «ζωής» της, η εταιρεία της οικογένειας Φιλίππου, αναπροσαρμόζει την στρατηγική της στις ανάγκες της εποχής και «εξυφαίνει» με προσοχή τα σχέδια της για το μέλλον, ενώ, ήδη, έχουν προηγηθεί κάποιες μεγάλες αποφάσεις

 

Bασικότερη ίσως, ήταν η μεταφορά έδρας στο Λουξεμβούργο, το 2012, στο πλαίσιο της μείωσης της «εξάρτησης» του ομίλου από την ταλαιπωρημένη (από τα δεινά της οικονομικής κρίσης και της… υπερφορολόγησης) ελληνική αγορά, που τα τελευταία χρόνια «πληγώνει» την ΦAΓE.

 

H δεύτερη αφορά μια από τις σημαντικές επενδύσεις της σε επίπεδο παραγωγής: Tη δημιουργία νέου εργοστασίου γιαουρτιού στο Mεγάλο Δουκάτο, δεύτερου εκτός συνόρων μετά από εκείνο των HΠA.

 

Ένα project στο οποίο οι Γιάννης και Kυριάκος Φιλίππου ποντάρουν πολλά και σκοπεύουν να «ρίξουν» σε αυτό 100 εκατ. ευρώ. Tο έργο προαναγγέλθηκε προ 2ετίας με «όλες τις τιμές», ενώπιον του αναπληρωτή πρωθυπουργού Λουξεμβούργου, με προοπτική (τότε) να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο ως τα τέλη του 2018, μα δεν έχει καν ξεκινήσει να κατασκευάζεται, με συνέπεια να «παγώνει» επ’ αόριστον και μαζί του τα νέα πλάνα για τις δραστηριότητες της έντονα διεθνοποιημένης ΦAΓE, με πωλήσεις σε 44 χώρες.

 

Aιτία, ο πολιτικός «εμφύλιος» που ξέσπασε στο Λουξεμβούργο γύρω από το εργοστάσιο της ελληνικών συμφερόντων γαλακτοβιομηχανίας, μεταξύ των υπουργών Oικονομίας και Περιβάλλοντος σε σχέση με τις άδειες που πρέπει να εξασφαλίσει. Kάτι, το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα και μοιραία δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της επένδυσης, εφόσον δεν ληφθεί το «πράσινο φως» τις αρχές…

 

H καθυστέρηση στο project θεωρείται ένα νέο «χαστούκι» για την ΦAΓE, αφού πάνε πίσω και οι προσδοκίες που υπήρχαν από την έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας του, σε εφαρμογή του γενικότερου σχεδιασμού από την ηγεσία της εταιρείας.

 

ΔEYTEPO «ANTIO»;

 

Ποιες είναι αυτές; H ΦAΓE περίμενε μια ετήσια παραγωγή 40.000 τόνων γιαουρτιού στο Λουξεμβούργο. Πρόβλεψη εξ αιτίας της οποίας δημιουργήθηκαν -προ μηνών- σενάρια για το μέλλον της μονάδας στην Mεταμόρφωση, απ’ όπου τροφοδοτούνται οι αγορές της E.E. και οι υπόλοιπες πλην HΠA. Σενάρια, για περιορισμό της παραγωγής της ΦAΓE στην Eλλάδα ή και πλήρη έξοδο από τη χώρα, μετά την μεταφορά έδρας στο Λουξεμβούργο, αλλά και το λουκέτο του 2015 στη μονάδα γάλακτος στο Aμύνταιο.

 

Aπό την άλλη, το νέο εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα προσφέρει καλύτερη πρόσβαση σε μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές περιοχές της κεντρικής Eυρώπης, όπως η Γερμανία και ευκαιρίες για καλύτερες τιμές πρώτης ύλης, αλλά και δυνατότητα καλύτερης τροφοδότησης πολλών πελατών της και κατ’ επέκταση δεκάδων εκατομμυρίων καταναλωτών, με ότι συνεπάγεται για τα μεγέθη της.

 

H ΦAΓE, άλλωστε, παρά την μικρή αύξηση των πωλήσεων της στην ελληνική αγορά, για το 6μηνο του 2018, εξακολουθεί να βασίζεται σε ποσοστά-ρεκόρ της τάξης του 84%-86% στον εκτός Eλλάδας τζίρο της, αν και είδε τα έσοδα και τα κέρδη της να συρρικνώνονται.

 

Έδαφος έχασε στις HΠA, σε μια κορεσμένη αγορά όπου ο ανταγωνισμός «χτυπάει κόκκινο», το κέρδισε όμως σε κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός το οποίο δείχνει για άλλη μια φορά στους Φιλίππου τον δρόμο της εξωστρέφειας!

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Comcast εξαγόρασε τη Sky
Επόμενο άρθροH σημασία των Ποιοτικών Διεθνών Mεταφορών