Ο “Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή”, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει “την κάλυψη του θέματος της δολοφονίας του φίλου μας και συνεργάτη Ζαχαρία Κωστόπουλου, με χαρακτηρισμούς που προσβάλουν βάναυσα τη μνήμη του” και ειδικότερα την πρωτοβουλία της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» να διενεργήσει ηλεκτρονική έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη γνώμη των τηλεθεατών αναφορικά με το θάνατο του Ζαχαρία, πράξη που χαρακτηρίζει ως “απολύτως απαράδεκτη”.

 

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι χαρακτηρισμοί όπως ο “επίδοξος ληστής” και ο “τοξικοεξαρτημένος”, προσβάλλουν την μνήμη του θύματος, ο οποίος “αντιτάχθηκε με τη στάση ζωής και το δημόσιο λόγο του σε κάθε μορφή βίας και διακρίσεων και στη ρητορική μίσους. Ο ίδιος βίωσε πολλαπλά τις συνέπειες του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης όσο ζούσε. Έμελλε ο θάνατός του να προκαλέσει τα ίδια φοβικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας”.

 

“Αυτά τα αντανακλαστικά αναπαράγονται και τα στερεότυπα δυναμώνουν, όσο ο δημόσιος λόγος μας νομιμοποιεί συμπεριφορές, στάσεις και αντιλήψεις που αντιτάσσονται στο κράτος δικαίου και στην ισονομία του κάθε πολίτη”, προσθέτει ο Σύλλογος των Οροθετικών που κρίνει ως απολύτως απαράδεκτη την πρωτοβουλία για γκάλοπ της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου, καθώς “νομιμοποιεί την πράξη της αυτοδικίας”, “παραθέτει ως δεδομένα, στοιχεία που αμφισβητούνται από αυτόπτες μάρτυρες όπως το γεγονός ότι ο Ζαχαρίας ήταν οπλισμένος με μαχαίρι” και τέλος με την αποστροφή ‘Ο Ζακ έχασε τη ζωή του’ σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει ή έστω υπονοεί την εικόνα να κλοτσάνε το κεφάλι ενός απροστάτευτου ανθρώπου στο πεζοδρόμιο”.

 

“Μπροστά σε ένα έγκλημα όπως αυτό που συντελέστηκε, τα μέσα ενημέρωσης έχουν υποχρέωση να αναδείξουν την ουσία: τους κοινωνικούς μηχανισμούς που ωθούν τους ανθρώπους στο περιθώριο, τις στιγματικές συμπεριφορές, τις συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης, την απουσία της πολιτείας από την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών ως ασθένεια και όχι ως έγκλημα. Αντί των παραπάνω, πράξεις όπως η ‘έρευνα’ που δημοσιεύσατε ‘χαϊδεύουν’ τα πιο φοβικά ένστικτα και αντανακλαστικά της κοινής γνώμης”, επισημαίνεται.

 

“Στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, καλέσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παρέμβει άμεσα και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Τατιάνα Στεφανίδου να ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να πιάσουν το νήμα από την αρχή. Το δίπολο δεν είναι ‘νοικοκυραίος’ ή ‘περιθωριακός’. Το δίλημμα είναι ‘σκοτάδι και φόβος’ ή ‘αποδοχή και ελευθερία’. Ο καθένας επιλέγει την πλευρά του”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο“Χρυσή μπάλα” για γυναίκες και νέους ποδοσφαιριστές
Επόμενο άρθροΟ πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει και φέρνει πιο κοντά το ΔΝΤ