Την κοινή τους βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Καζακστάν, εξέφρασαν στην 4η Μικτή Διϋπουργική Οικονομική Επιτροπή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Καζάκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ρομάν Βασιλένκο.

 

Κατά τη Διυπουργική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Βασιλένκο, ξετύλιξαν το πλέγμα των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Καζακστάν, δίνοντας έμφαση στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών, της γεωργίας και της αλιείας.

 

«Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το Καζακστάν. Είναι πολύ σημαντικό για τις δύο χώρες να εργάζονται για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Οι δύο χώρες είναι παραδείγματα σταθερότητας, η κάθε μια για την περιοχή της, και προωθούν όχι μόνο το διμερές εμπόριο αλλά και αυτό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Οι δύο χώρες αποτελούν συνδετικούς κρίκους και γέφυρες μεταξύ της Κίνας, της Ευρασιατικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ.Κατρούγκαλος, αποτυπώνοντας το καλό κλίμα των διμερών σχέσεων.

 

Επίσης, τόνισε πως «θα προωθήσουμε από κοινού τις προοπτικές συνεργασίας του Καζακστάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγο καιρό το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε τη σχετική συνθήκη συνεργασίας μεταξύ Καζακστάν και Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι τμήμα της γενικότερης πρσπάθειας μας να κάνουμε την Ελλάδα γέφυρα ανάμεσα σε Ασία και Ευρώπη, όχι μόνο στο πλαίσιο των διμερών αλλά και στην κινεζική στρατηγική «Μία Ζώνη, Ένας δρόμος» και της πολιτικής επέκτασης της συνδεσιμότητας της ΕΕ», διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

 

Εστιάζοντας στις εργασίες της Επιτροπής, ανέφερε πως «συζητήσαμε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και ιδίως οι εναλλακτικές μορφές της, η γεωργία και ιδίως οι σύγχρονες μορφές της, όπως οι υδροπονικές καλλιέργειες και οι ιχθυοκαλλιέργειες καθώς και στον τουρισμό». Ειδικότερα για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό, ο κ. Κατρούγκαλος και η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Βιομηχανίας του Καζακστάν Murzamadiyeva Mainura Savetovna υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν δήλωσε πως η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και του πρωτόκολλο στο πλαίσιο της 4ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, «δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη βούληση από τις δύο χώρες για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, τόσο των πολιτικών όσο και των οικονομικών».

 

Σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς τομείς, ο κ. Βασιλένκο στάθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, και ιδαίτερα στις υδροκαλλιέργειες, άλλα και σε παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές. Χαρακτήρισε μάλιστα πολλά υποσχόμενη την υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ ελληνικών και καζακικών επιχειρήσεων, αναφέροντας πως τους περασμένους δύο μήνες τρεις ελληνικές εταιρείες ανέπτυξαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Καζακστάν, η μία στην παραγωγή φωτολταικών για ηλιακούς σταθμούς ενέργειας, η δεύτερη στον κατασκευαστικό τομέα και τρίτη στον τομέα των εξορύξεων πετρελαίου και αερίου από την Κασπία Θάλασσα.

 

Αποτυπώνοντας με στοιχεία τη βλετίωση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Καζακστάν, ο Καζάκος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυξήθηκε 10% το 2017, ενώ το πρώτο 7μηνο του 2018 παρουσιάζει αύξηση 20%. «Οι εξαγωγές πετρελαίου και αερίου του Καζακστάν στην Ελλάδα αυξήθηκαν. Συζητήσαμε μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο τρόπους για να διερύνουμε και να διαφοροποιήσουμε το εμπόριο και να εξισορροπήσουμε το εμπόριο», προσέθεσε.

 

Αναφερόμενος στα πρακτικά αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, επισήμανε ειδικά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης και τη συνεργασία των υπουργείων Τουρισμών των δύο χωρών. Ο τουρισμός είναι ένας τομέας που υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργσίας, υπογράμμισε και ανακοίνωση πως στόχος της χώρας του είναι η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και η αύξηση της συμβολής της στο ΑΕΠ του Καζακστάν από το 1% σήμερα, στο 8%. Στην κατεύθυνση αυτή, δήλωσε πως προσβλέπει στη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα του τουρισμού από την Ελλάδα στο Καζακστάν.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτα 251,8 εκατ. τα προ φόρων κέρδη του 2017
Επόμενο άρθροΗ Ουάσιγκτον ανακαλύπτει εκ νέου την Ελλάδα ως σύμμαχο