Ένα πρότυπο θεραπευτικό αγρόκτημα έχει ξεκινήσει την λειτουργία του στην Παιανία, με την μορφή ενός λαχανόκηπου όπου παιδιά αλλά και ενήλικα άτομα με αυτισμό ή αναπτυξιακές διαταραχές συγκεντρώνονται δύο φορές τον μήνα για να σκαλίσουν, να ποτίσουν, να φυτέψουν λαχανικά και φυτά.

 

Φιλοδοξία του μη κερδοσκοπικού σωματείου, “Γη Θεραπαινίς”, που λειτουργεί το εγχείρημα είναι ενήλικα άτομα με αυτισμό να διαβιούν στον ξενώνα, να εκπαιδεύονται και να εργάζονται στα διάφορα εργαστήριά του, σύμφωνα με την Έλενα Αρβανίτη μια εκ των ιδρυτριών του σωματείου. “Πρόκειται για το πρώτο μας εγχείρημα, το ξεκίνημα που μας έδωσε τη δύναμη να προχωρήσουμε και να σχεδιάσουμε κάτι μεγαλύτερο. Ένα μεγαλύτερο και πιο όμορφο αγρόκτημα με βιολογικές καλλιέργειες, παραδοσιακά προϊόντα, μικρά ζώα και όμορφα φυτώρια”, δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Τον σχεδιασμό, την οργάνωση και λειτουργία του βασικού αγροκτήματος -που ευελπιστούν να είναι έτοιμο να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους το καλοκαίρι του 2019- έχουν αναλάβει εννιά οικογένειες. “Ελπίζουμε να έχουμε ολοκληρώσει τότε και να μπορεί να συμμετέχει κάθε άτομο με αυτισμό για να πάρει μέρος σε αυτήν την εκπαίδευση, την προσαρμοσμένη εργασία. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να χαρίσουμε στα άτομα με αυτισμό ένα ‘σπίτι’ χαράς, δουλειάς, δημιουργίας, αξιοπρέπειας και αγάπης, εξασφαλίζοντάς τα για πάντα”, τονίζει η κ. Αρβανίτη.

 

Παραχωρημένος από το Αμαλίειον Ίδρυμα, ο χώρος έχει ως σκοπό τη δημιουργία συνθηκών πολύπλευρης ένταξής των ατόμων με αυτές τις ειδικές ανάγκες στην κοινωνία, αλλά και “της αξιοπρεπούς διαβίωσης και φροντίδας τους, εφ’ όρου ζωής”, επισημαίνει η κ. Αρβανίτη. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει, τα παιδιά με αυτισμό και αναπτυξιακές διαταραχές “έχουν ανάγκη τη φύση, τη γαλήνη που δίνει η φύση, όπως και οι γονείς κι οι φροντιστές. Θέλουμε να δώσουμε μια δημιουργική διέξοδο και μια διαφορετική πρόταση ζωής”.

 

“Είμαστε σε επαφή με γεωπόνους, ώστε στο αγρόκτημά μας στη Μαλακάσα να βάλουμε κάποιες καλλιέργειες, να φτιάξουμε έναν λαχανόκηπο με ό,τι μπορεί να ευδοκιμήσει, να βάλουμε κάποια οπωροφόρα δέντρα, λουλούδια, να δημιουργήσουμε φυτώρια, να στήσουμε όμορφες γωνιές κήπου. Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάποιους χώρους για μικρά ζώα, μια μικρή φάρμα για να έχουν τα παιδιά την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή όχι μόνο με το χώμα αλλά και τα ζώα, ενώ στα μελλοντικά μας σχέδια είναι να κάνουμε μεταποίηση προϊόντων, αν έχουμε κάποια παραγωγή, τα οποία αργότερα να προωθηθούν στην αγορά”, προσθέτει.

 

Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης του λαχανόκηπου από τη «Γη Θεραπαινίς» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στον πολυχώρο Myrtillo. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους” . “Έχουμε κανονίσει εκτός από την ενημέρωση για το πρότυπο θεραπευτικό αγρόκτημα να γίνουν και βιωματικά εργαστήρια που θα περιλαμβάνουν την φύτευση σπόρων και λουλουδιών, ζωγραφική, κατασκευή γλυκίσματος, αλλά και αφήγηση παραμυθιού για μικρά και μεγάλα παιδιά”, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αρβανίτη.

 

Κυρίως όμως θέλουν να μιλήσουν για τον αυτισμό, ώστε “να γνωρίσει ο κόσμος μερικά πράγματα για τον αυτισμό. Η άγνοια σε κάνει να φοβάσαι και να απομακρύνεσαι. Βλέπω ακόμη και σήμερα όταν κυκλοφορώ στον δρόμο με τον γιο μου τα βλέμματα του κόσμου, πώς τον αντιμετωπίζουν. Εμείς οι γονείς βέβαια καλλιεργούμε μέσα μας την αποδοχή, την εξωστρέφεια και βέβαια υπάρχει αγάπη για τα παιδιά μας. Ο κόσμος όμως δεν ξέρει. Πρέπει να υπάρχουν δομές που να προωθούν την ένταξη αυτών των ατόμων στην κοινωνία, να κυκλοφορούν χωρίς να υπάρχει κανένα θέμα. Κάθε γειτονιά θα έπρεπε να έχει ένα ειδικό εργαστήρι. Η επαφή των παιδιών με την κοινωνία αλλάζει την κοινωνία προς το καλύτερο, την κάνει πιο ανεκτική, χωρίς να αποζητά το τέλειο και να δέχεται το διαφορετικό”, καταλήγει η κ. Αρβανίτη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈχει χαθεί η μπάλα στον τομέα της ασφάλειας
Επόμενο άρθροΗ Αμερική διευρύνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ελλάδα