Σκληρή απάντηση επεφύλαξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη στον απόηχο της υπόθεσης σύλληψης των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

 

Ο υπουργός κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση αναφέροντας πως θα έπρεπε να απολογείται για το θέμα της Μόριας και όχι να εκφοβίζει όποιον ασκεί έλεγχο και κριτική, ότι «κρούει θύρες ανοιχτές δεσμευόμενος για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στα εγκλήματα που τελούνται δια του Τύπου».

 

Παράλληλα, ο κ. Καλογήρου προαναγγέλλει ότι «στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που με πρωτοβουλία της θα ανοίξει και στο πλαίσιο της ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων θα εισηγηθεί τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές που απορρέουν από τα αιτήματα της κοινωνίας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ».

 

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

 

Μετά τον «υποκατώτατο» μισθό τον οποίο δεσμεύτηκε να καταργήσει, μόλις μετά την έκφραση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για … κατάργησή του, ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά κρούει θύρες ανοιχτές, δεσμευόμενος για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στα εγκλήματα που τελούνται δια του Τύπου.

 

Κι αυτό, παρότι έχει γνωστοποιηθεί ότι επίκειται η αναμόρφωση της διαδικασίας του αυτόφωρου εγκλήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες πλημμελημάτων μετά την τελική επεξεργασία των σχεδίων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για τους Ποινικούς Κώδικες.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας, ανεπιτυχώς, να δημιουργήσει για την Ελλάδα τη στρεβλή εικόνα μιας χώρας, που βρίσκεται μακριά από τις ευρωπαϊκές αρχές του κράτους δικαίου, παραγνωρίζει ότι μόλις με πρωτοβουλία της παρούσας Κυβέρνησης καταργήθηκαν οι προβλέψεις του λεγόμενου «τυποκτόνου νόμου» (Ν. 2328/1995), έμπνευσης του άλλοτε συνεργάτη του, τότε Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, κ. Ε. Βενιζέλου.

 

Η παρούσα Κυβέρνηση ήταν άλλωστε εκείνη που έδωσε τέλος και στην πρακτική των λεγόμενων «διαρκών αυτοφώρων», που εισήγαγε ο Ν. 3943/2011, για τη μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο για οφειλές μόλις άνω των 5.000€.

 

Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που με πρωτοβουλία της θα ανοίξει και στο πλαίσιο της ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων θα εισηγηθεί τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές που απορρέουν από τα αιτήματα της κοινωνίας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην τελική ευθεία προς την “3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο: Κοινοί Ορίζοντες”
Επόμενο άρθρο“Χρυσή μπάλα” για γυναίκες και νέους ποδοσφαιριστές