«Η ΕΚΤ δεν θα τοποθετείται στο εξής σε θέματα που αφορούν συντάξεις, δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις»

 

Η ΕΚΤ δεν θα τοποθετείται πλέον όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, μιλώντας χθες στην επιτροπή Oικονομικών και Nομισματικών Yποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες,

 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, εάν η ΕΚΤ επιμένει στη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε:

 

«Κατά την αναθεώρηση της συμμετοχής της σε πρόσφατα προγράμματα η ΕΚΤ διαμόρφωσε για τον εαυτό της ένα διαφορετικό χώρο πολιτικών που σχετίζονται κυρίως με τους μακροοικονομικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς της οικονομίας. Κατόπιν αυτού η ΕΚΤ δεν θα τοποθετείται στο εξής σε θέματα που αφορούν πλέον για συντάξεις, δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα θέματα στα οποία η ΕΚΤ τοποθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ως κατώτερος (junior) θεσμός.

 

Χαμηλά τα επιτόκια ως το τέλος του καλοκαιριού του 2019

 

Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ανάκαμψη του πληθωρισμού βασίζεται στην εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού της επόμενης χρονιάς, τόνισε τη Δευτέρα ο Μάριο Ντράγκι.

 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε «σχετικά ισχυρή» την επιτάχυνση του πληθωρισμού και εξέφρασε την εκτίμηση πως θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των μισθών.

 

Ωστόσο, επανέλαβε την υπόσχεση της ΕΚΤ να κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα ως το τέλος του καλοκαιριού του 2019, απορρίπτοντας έμμεσα εκκλήσεις ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

 

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2018, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού παραμένει ευθυγραμμισμένη με τις τρέχουσες προσδοκίες μας για ένα σταθερό μονοπάτι προσαρμογής» βοήθησε την αγορά να προσαρμόσει τις εκτιμήσεις της για το oικονομικό outlook και την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

 

«Η καθοδήγηση των προσδοκιών για την πορεία των επιτοκίων ήταν κρίσιμη γιατί η πορεία του πληθωρισμού που το Διοικητικό Συμβούλιο έβλεπε ότι πλησιάζει στο στόχο μιας βιώσιμης προσαρμογής βασίζεται – και ακόμα βασίζεται – σε μια χρονική διάρθρωση των επιτοκίων που περιλαμβάνει τις προσδοκίες για το επίπεδο των επιτοκίων για μια εκτεταμένη περίοδο μετά το Δεκέμβριο του 2018 (σ.σ. όταν αναμένεται να τελειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων» επισήμανε ο κ. Ντράγκι.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Επόμενο άρθροΡαντεβού Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη