Η τύχη περισσότερων των 70.000 δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο κρίνεται αύριο Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

 

Όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», η υπόθεση που εκδικάζεται σε Πλήρη Ολομέλεια και αφορά σε 58χρονη γυναίκα με προβλήματα υγείας μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για ένα ντόμινο θετικών αποφάσεων υπέρ των δανειοληπτών.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, δικάζοντας ως τμήμα, προ μηνών, αναγνώρισε τη βαρύτητα της υπόθεσης και αποφάσισε ομόφωνα την παραπομπή της στην Πλήρη Ολομέλειά του.

 

Σύμφωνα με τη δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση, Αριάδνη Νούκα, «σε περίπτωση θετικής έκβασης για τη δανειολήπτρια θα ανατραπεί η συντριπτική πλειοψηφία των απορριπτικών αποφάσεων. Το επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την παγωμένη νομολογία του Δικαστηρίου της Ε.Ε. επί του πλαισίου της ενημέρωσης των δανειοληπτών, που θα έπρεπε να είναι ενδελεχής και ουσιαστική και όχι επιδερμική έως ανύπαρκτη, θεωρώ ότι θα πρέπει να οδηγήσει τις τράπεζες σε εξωδικαστικές στη συνέχεια διευθετήσεις, των δανείων αυτών».

 

Δεδομένου ότι δεν έχει ληφθεί κάποια πρωτοβουλία σε κυβερνητικό επίπεδο, χιλιάδες δανειολήπτες κινούνται αυτόνομα μέσω της δικαστικής οδού. Ήδη έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις, η πρώτη από το Εφετείο Ναυπλίου.

 

Οι αποφάσεις ανωτάτων ευρωπαϊκών δικαστηρίων

 

Ήδη ανώτατα δικαστήρια ευρωπαϊκών χωρών έχουν δικαιώσει δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, δίνοντας ελπίδες για θετική έκβαση ανάλογων υποθέσεων και στην Ελλάδα.

 

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν δοθεί κυρίως τη διετία 2007-2008, λόγω της υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου. Ωστόσο, η εκτόξευση του φράγκου, ανέβασε στα ύψη και τα χρέη των δανειοληπτών προς τις τράπεζες.

 

Ρυθμίσεις με «σπάσιμο» οφειλής και κούρεμα ως 40%

 

Τον τελευταίο μήνα, όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος» παρατηρείται μια έντονη αύξηση των οφειλετών που πάνε στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα δάνεια που έλαβαν ως επί το πλείστον την περίοδο 2006- 2009 σε ελβετικό φράγκο.

 

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι λύσεις που προτείνονται, είναι αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται ήδη στα στεγαστικά σε ευρώ, ωστόσο το κούρεμα στην περίπτωση των δανείων σε ελβετικό, είναι μεγαλύτερο, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 40%. Οι επιλογές των δανειοληπτών κινούνται έτσι στη λογική του split balance αλλά και της ιρλανδικής εκδοχής split and freeze.

 

Στην πρώτη περίπτωση, γίνεται διαχωρισμός της οφειλής σε δύο τμήματα, με βάση την τρέχουσα αξία του ακινήτου. Το πρώτο μέρος ρυθμίζεται, ενώ το δεύτερο τακτοποιείται μεταγενέστερα, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση.

 

Στη δεύτερη περίπτωση, η οφειλή «σπάει», επίσης σε δύο τμήματα, με το δεύτερο ναι μεν να επανεξετάζεται στο μέλλον, χωρίς να τοκοφορείται, θα τίθεται ωστόσο σε σταδιακό κούρεμα, σε αντιστοιχία με τη συνέπεια καταβολών του δανειολήπτη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο ηγούμαστε ή φεύγουμε και τι θέλουν οι Γερμανοί
Επόμενο άρθροΓιατί τα funds δίνουν ραντεβού για το… 2019