Στις εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία στέκεται στο τελευταίο της ενημερωτικό δελτίο η Citi, ενώ αναφέρεται και στην πορεία της βρετανικής, της γαλλικής και της ισπανικής οικονομίας.

 

Η Citi παρατηρεί πως, παρά τη στήριξη των Άγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ, ο Φόλκερ Κάουντερ απέτυχε να επανεκλεγεί πρόεδρος της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), θέση την οποία κατέλαβε κατόπιν ψηφοφορίας ο Ραλφ Μπρίνκχαους. Όπως σχολιάζει ο τραπεζικός όμιλος, πολλοί παρατηρητές θεωρούσαν απροσδόκητη την ήττα του κ. Κάουντερ.

 

Η Citi τονίζει πως, παρά τις όποιες διαφωνίες για περιστασιακά ζητήματα, όπως το προσφυγικό ή διάσωση του ευρώ, συνήθως η Κ.Ο. των CDU και CSU υποστήριζε τις αποφάσεις της καγκελαρίου, με τη συνδρομή και του κ. Κάουντερ. Αναφέρει, πάντως, ότι η επικράτηση του κ. Μπρίνκχαους είναι μάλλον απίθανο να έχει άμεσες συνέπειες, καθώς ο νέος επικεφαλής της Κ.Ο. δεν είναι επικριτής της κ. Μέρκελ, ενώ είχε εκφράσει αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η Citi παρατηρεί πως η καγκελάριος της Γερμανίας έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι η μεταβατική περίοδος είναι πολύ μικρή. Κατά τη Citi, η εκτίμηση της κ. Μέρκελ για μία λεπτομερή δήλωση αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – Βρετανίας είναι μάλλον αισιόδοξη. Όπως σημειώνει η Citi, ακόμη και αν η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνήσουν να βασίσουν τις μελλοντικές τους σχέσεις σε ένα μοντέλο όπως η CETA, φαίνεται απίθανο να υπάρξει κύρωση της όποιας συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

 

Αναφορικά με τη βρετανική οικονομία, η Citi εκτιμά πως, αν διατηρήσει καλή πορεία, αν η διαδικασία του Brexit είναι ομαλή, αν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στην προσφορά και τη ζήτηση και εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη διάρθρωση της αγοράς, ο αντίκτυπος στην καμπύλη αποδόσεων θα είναι πιθανώς μικρός. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, «υπάρχουν πολλά αν».

 

Για τη Γαλλία, η Citi σχολιάζει πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2016, με τις προσδοκίες για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση να επιδεινώνονται. Κατά τη Citi, η πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποτυπώθηκε στο αρνητικό κλίμα που εισπράττεται από τα νοικοκυριά. Ωστόσο, η Citi εκτιμά ότι το δ’ τρίμηνο 2018, η ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών λόγω φορολογικών μεταβολών θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, αρκεί η εικόνα της απασχόλησης να παραμείνει σταθερή και να διατηρηθεί η επιτάχυνση της αύξησης των μισθών.

 

Για την Ισπανία, η Citi σημειώνει πως παρά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στους κινδύνους επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο, η εγχώρια ζήτηση και η δημιουργία θέσεων εργασίας διατηρούν τη δυναμική τους, με τη Citi να εκτιμά ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προηγήθηκαν, θα επιτρέψουν τη μείωση της ανεργίας ταχύτερα και γρηγορότερα από τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ισπανίας, χωρίς να αυξηθεί ιδιαίτερα ο πληθωρισμός, οδηγώντας έτσι σε μεγέθυνση της οικονομίας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΛαφαζάνης: Δεν απολογούνται όσοι αγωνίζονται
Επόμενο άρθροΠρώτη περίοδος εκτοκισμού κοινού ομολογιακού δανείου