Πτωτικά κινείται το ευρώ, μετά από δημοσιεύματα που θέλουν τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, Τζιοβάνι Τρία, να δέχεται αυξανόμενες πιέσεις τόσο από τον Ματέο Σαλβίνι, όσο και από τον Λουίτζι Ντι Μάιο, ώστε το έλλειμμα για το 2019 να διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ πολύ πάνω δηλαδή από την επιδίωξη του Ιταλού ΥΠΟΙΚ να το διατηρήσει κάτω από το 2% και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 1,8% με 1,9% προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του, κάτι που προσδοκούν αγορές και επενδυτές.

 

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχωρούσε λίγο μετά τις 10:00 κατά 0,32% στα 1,17 δολ., ενώ νευρικότητα επικρατεί και στις αγορές ομολόγων για τα σχέδια δαπανών της ιταλικής κυβέρνησης. Η απόδοση της ιταλικής δεκαετίας κινήθηκε υψηλότερα στο 2,968%.

 

Η αστάθεια της αγοράς έρχεται λόγω των διαφωνιών εντός της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία σήμερα συζητά και πάει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2019, γεγονός που οι παίκτες των αγορών αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς από εκεί θα προκύψει και το τι θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο δαπανών της ιταλικής κυβέρνησης.

 

Και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι έχουν δεσμευτεί για περικοπές φόρων και γενναίες αυξήσεις δαπανών στον προϋπολογισμό το 2019 προκαλώντας «πονοκέφαλο» στον υπουργό Οικονομικών που θα [ρέπει να βρει τον δημοσιονομικό χώρο για να κάνει πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το ήδη υπέρογκο χρέος δεν θα εκτοξευτεί περαιτέρω.

 

Ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν σήμερα ότι ο Τρία μπορεί να εξωθηθεί σε παραίτηση αν δεν καταφέρει να φέρει σε πέρας τις υποσχέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η παρουσίαση του προϋπολογισμού μπορεί να καθυστερήσει λόγω των σοβαρών διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

 

Εκπρόσωπος του Τρία πάντως επιχειρεί να διασκεδάσει τα σενάρια περί σκέψεων παραίτησης του Ιταλού ΥΠΟΙΚ, μεταδίδει το Reuters, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να εργάζεται πάνω στους στόχους του προϋπολογισμού ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζεται το θρίλερ με την Folli Follie
Επόμενο άρθροΠτώση άνω του 60% των συναλλαγών στα γκισέ