Το δύσκολο μεταρρυθμιστικό έργο που έχουν να φέρουν εις πέρας η ΠΓΔΜ και η Αλβανία έως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το Σεπτέμβριο του 2019, υπογράμμισε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπουγιάρ Οσμάνι και με την υπουργό δικαιοσύνης της Αλβανίας, Ετίλντα Γκιόνατς.

 

Ο Γ. Χαν εξήγησε ότι ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος ελέγχου (screening), πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το Σεπτέμβριο του 2019, ο οποίος περιλαμβάνει 160.000 σελίδες ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Όπως είπε, πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα» για την προετοιμασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο.

 

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Οσμάνι τόνισε ότι η χώρα του θα πράξει τα μέγιστα συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

 

Συνεχίζοντας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε: «Τώρα θα μιλήσω στα μακεδονικά, αναμένοντας ότι θα γίνει σύντομα η νέα επίσημη γλώσσα στην ΕΕ» και ανέφερε ότι είναι μια ιστορική μέρα, διότι ξεκίνησε ο πρώτος έλεγχος πριν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με το κεφάλαιο «23» που αφορά τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είναι η στιγμή που περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια και για την οποία προετοιμαστήκαμε προσεκτικά», είπε ο Μπ. Οσμάνι και πρόσθεσε ότι η πορεία της χώρας προς πλήρη ένταξη στην ΕΕ είναι μη αναστρέψιμη.

 

Στη συνέχεια ο Μπ. Οσμάνι μίλησε στα αλβανικά λέγοντας ότι η έναρξη της διαδικασίας ελέγχου είναι μια ιστορική νίκη για όλους τους πολίτες της χώρας και μια καλή ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους Αλβανούς γείτονές μας με τους οποίους μαζί έχουμε την τιμή να ακολουθούμε την πορεία προς την ΕΕ.

 

Κληθείς να σχολιάσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, ο Μπ. Οσμάνι εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα θετικό αποτέλεσμα. Τόνισε, ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες της χώρας κατανοούν τη σημασία μιας θετικής απόφασης την ερχόμενη Κυριακή για την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος ότι αυτή η διαδικασία θα πετύχει. Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος πως η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ, όλων των εθνικοτήτων, θα στηρίξουν τη συμφωνία που θα οδηγήσει στην ευρωατλαντική

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟδηγίες του δήμου Γλυφάδα στους πολίτες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας
Επόμενο άρθροΓιατί κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις