Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης η στόχευση του προϋπολογισμού του 2019 να είναι για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, οδηγεί σε εκτίναξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, με το yield του 10ετούς τίτλου να ξεπερνά το 3%, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου άνοιξε με απώλειες 1,2%.

 

Τα κόμματα της Λέγκας και των 5 Αστέρων συμφωνήσαν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019 να ανέρχεται στο 2,4% του ΑΕΠ, ώστε να χρηματοδοτηθούν πολιτικές που θέλει να προωθήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Μεταξύ αυτών σχεδιάζεται να εφαρμοστεί το εισόδημα του πολίτη, το οποίο προβλέπει την στήριξη ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων.

 

Αυτό το 2,4% είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το φετινό επίπεδο του ελλείμματος, ενώ δείχνει πως οι νέοι ηγέτες της Ιταλίας σκοπεύουν να τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις που τους έφεραν στην εξουσία, σχολιάζουν οι Financial Times.

 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έκανε άλμα άνω των 20 μ.β. σε σχέση με χθες, στο 3,08%, ενώ του 2ετούς τίτλου ξεπερνά το 1%, με άνοδο μεγαλύτερη των 25 μ.β.

 

Το ιταλικό χρέος εμφάνιζε μεν μεταβλητότητα τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο κινούνταν πτωτικά κατά το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου εν μέσω προσδοκιών πως ο υπουργός Οικονομίας, Τζιοβάνι Τρία, θα μπορούσε να «βάλει χαλινάρι» στα σχέδια της κυβέρνησης για τις δαπάνες.

 

Έκκληση Ματαρέλα στον Τρία να μην παραιτηθεί

 

Εν τω μεταξύ, εφημερίδες αναφέρουν πως ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε χθες Πέμπτη τον υπουργό Οικονομίας της χώρας προκειμένου να του ζητήσει να μην παραιτηθεί, μετά την στόχευση της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό για την επόμενη τριετία.

 

Κατά τις εφημερίδες, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον Τζιοβάνι Τρία να παραμείνει στη θέση του προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση αβεβαιότητας στην αγορά.

 

Σημειώνεται πως ο Τρία ήθελε αρχικά το έλλειμμα να οριστεί στο 1,6% το επόμενο έτος, ελπίζοντας να γίνουν σεβαστές οι απαιτήσεις της ΕΕ η Ιταλία να μειώσει προοδευτικά το δημοσιονομικό κενό προκειμένου να χαλιναγωγήσει το υψηλό της χρέος.

 

Πάντως, αξιωματούχος της Λέγκας σχολίασε πως τα νούμερα στο έγγραφο του ιταλικού προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη «δεν είναι γραμμένα σε πέτρα».

 

«Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί ένας προϋπολογισμός που σέβεται αυτό που δεσμευτήκαμε ότι θα κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ο Claudio Borghi, οικονομικός σύμβουλος της Λέγκας.

 

«Θα πρόσθετα πως τα στοιχεία στο έγγραφο αυτό δεν είναι γραμμένα σε πέτρα».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτον SSM οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs
Επόμενο άρθροPayday στην εφορία για εκατομμύρια φορολογούμενους