Σε ένα stress test διαρκείας οδηγούνται οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες παραδίδουν στον SSM τους νέους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Η εντολή του επόπτη είναι ότι το 2021 τα NPEs θα πρέπει να έχουν περιοριστεί στο 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων (από 47% σήμερα), δηλαδή να μειωθούν στα 36-37 δισ. ευρώ, από 88 δισ. ευρώ σήμερα.

 

Έτσι, οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να ρίξουν το μεγαλύτερο βάρος στις πωλήσεις δανείων και στις τιτλοποιήσεις στεγαστικών.

 

Συγκεκριμένα, τα 25 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ που πρέπει να είναι η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων να προέλθει μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

 

Αμέσως μετά, στην κλίμακα της συμβολής των μέσων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών έρχονται οι πλειστηριασμοί. Το ποσό κατά το οποίο αναμένεται να μειώσουν τα NPEs υπολογίζεται σε 15 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, επίσης, ένα ποσό που θα προέλθει από ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει εδώ και χρόνια.

 

Οι πλειστηριασμοί έχουν αποκτήσει μια σταθερά αυξητική τροχιά, έχοντας παγιωθεί πλέον στους 2.000 μηνιαίως. Στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είχαν αναρτηθεί μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 18.123 πλειστηριασμοί, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν μέχρι τις 18 Απριλίου 2019.

 

Με συντηρητικές εκτιμήσεις, τα ακίνητα που υπολογίζεται να εκπλειστηριαστούν από τις τράπεζες μέχρι το 2020 ανέρχονται σε 50.000. Από τα ακίνητα αυτά, 15.000-20.000 θα βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους (οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για 10.000 προγράμματα πλειστηριασμών, με το κάθε πρόγραμμα να περιλαμβάνει 1-2 οριζόντιες ιδιοκτησίες).

 

Επίσης, ρυθμίσεις και εισπράξεις δανείων αναμένεται να συμβάλουν κατά 10,7 δισ. ευρώ στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτα 650.000 ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη της Βογιατζόγλου
Επόμενο άρθροΟ προϋπολογισμός εκτοξεύει τα ιταλικά yields