Τα λάθη είναι πλέον ξεκάθαρα. Οι λογαριασμοί της FF Group, της ελληνικής αλυσίδας κοσμημάτων που μέχρι πρόσφατα ανακοίνωνε μεγάλες πωλήσεις στην Κίνα, ήταν ψεύτικοι.

 

Η εταιρεία, όπως γράφουν σήμερα οι FT , έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας από την Alvarez and Marshall για τα οικονομικά στοιχεία του 2017, που δείχνουν ότι οι πωλήσεις που ανακοινώθηκαν πέρυσι για την Ασία εμφάνιζαν «τρύπα» 1 δισ ή αλλιώς ήταν κατά 90% χαμηλότερα.

 

Η τριμηνιαία έρευνα προέκυψε όταν ο Gabriel Grego, διαχειριστής του fund Quintessential Capital Management, αποκάλυψε ότι κάτι δεν πάει καλά με τις πωλήσεις και τα καταστήματα της εταιρείας στην Κίνα.

 

Πριν από αυτή την αποκάλυψη, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρισκόταν στα 1,4 δισ. ευρώ. Ακολούθησε κραχ στη τιμή της μετοχής και μια αναποτελεσματική προσπάθεια από τη διοίκηση να ανατραπούν οι ισχυρισμοί. Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη και ξεκίνησε η έρευνα.

 

Οι ιδρυτές του ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του Αικατερίνη παραιτήθηκαν από το συμβούλιο. Αλλά ο γιός, Γιώργος παραμένει στη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος.

 

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δήλωσε:

 

«Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να ελέγξω επιτυχώς την λειτουργία των ασιατικών εταιρειών με δική μου ευθύνη, γεγονός που οδήγησε στην παρούσα δυσάρεστη κατάσταση στα οικονομικά του ομίλου».

 

Τα «πειραγμένα» νούμερα σε τέτοιες περιπτώσεις ξεκινούν από μικρά ποσά και καταλήγουν σε…χιονοστιβάδα, εξηγεί το ρεπορτάζ των FT.

 

Κάθε χρόνο το χάσμα με τα πραγματικά μεγέθη μεγαλώνει, καθώς χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να καλυφθούν τα ψεύτικα στοιχεία της περασμένης χρονιάς.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΦεύγουν από την Λέσβο 500 πρόσφυγες
Επόμενο άρθροΣε καθεστώς προστασίας το Mega