Σήμερα το deadline για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

 

Μπορεί ο «Ζορμπάς» να σαρώνει τη χώρα όμως η Εφορία σαρώνει τους εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς σήμερα θα πρέπει να μπουν στα ταμεία της περί τα 1,8 δις ευρώ.

 

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για πληρωμή της δεύτερης δόσης φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

 

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει γύρω στα 1,140 δις ευρώ από το φόρο εισοδήματος και τουλάχιστον 625 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, αν και τα στοιχεία των προηγούμενων ετών δείχνουν πως όσοι έχουν περιορισμένο φόρο ακινήτων τον πληρώνουν εφάπαξ για να ξεμπερδεύουν, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από την πρώτη δόση να φτάνει ως το 1 δις.

 

Παρά την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου για την θετική έκβαση των πληρωμών και την εισροή ρευστού στα ταμεία υπάρχουν ακόμα αγκάθια, όπως ότι μεγάλο μέρος αυτών των πληρωμών προς την εφορία γίνεται μέσω πιστωτικών καρτών, κάτι που επιτείνει το πρόβλημα της διόγκωσης του Ιδιωτικού Χρέους αλλά και των «κόκκινων» δανείων.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα προβληματικά καταναλωτικά δάνεια το Δεκέμβριο του 2017 ανέρχονταν στο 49,3%, αλλά με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2018 είχαν φτάσει στο 56,9%, με την επισήμανση από την ΤτΕ ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2017- εκεί δηλαδή που μαζεύεται ο όγκος των ετήσιων φορολογικών υποχρεώσεων- καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης καταναλωτικών δανείων (και οι πιστωτικές κάρτες περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία) σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Συν τοις άλλοις, το 82,5% των προβληματικών καταναλωτικών δανείων εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 6 μηνών!

 

Το δεύτερο αγκάθι είναι ο αυξανόμενος όγκος οφειλών προς το Δημόσιο, παρά το μπαμπούλα των κατασχέσεων, που έχουν πέσει πάνω σε περίπου 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενους κι έχουν φέρει στα κρατικά ταμεία (μαζί με τις ρυθμίσεις) περί τα 2,4 δις ως τώρα, δηλαδή 270 εκατ. Ευρώ πάνω απ’ όσα υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών.

 

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι χρεωμένος αυτήν τη στιγμή με 182 δις ευρώ (!) κι αν ανατρέξει κανείς στα επιμέρους στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι οι οφειλές από φόρο εισοδήματος μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνουν στα 32,523 δις ευρώ, ενώ άλλα 3,380 δις είναι τα χρέη από το φόρο περιουσίας, δηλαδή συνολικά σχεδόν 36 δις ευρώ.

 

Όσοι αδυνατούν να εκπληρώσουν σήμερα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα έχουν μηνιαία προσαύξηση 0,73% ή 8,76% το χρόνο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ προϋπολογισμός εκτοξεύει τα ιταλικά yields
Επόμενο άρθροΚερδοφόρο τρίμηνο για Easyjet