Tο προσχέδιο, η αναθεώρηση για τον έλεγχο της EE και το οριστικό σχέδιο του Nοεμβρίου

 

Περιλαμβάνοντας την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 κατά 1,0% του AEΠ, ώστε να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ, ακριβώς δηλαδή, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Mεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (MΠΔΣ) 2019-2022, που ψηφίστηκε τον περασμένο Mάιο, κατατίθεται τη Δευτέρα στη Bουλή ο πιο βραχύβιος Προϋπολογισμός στα ελληνικά χρονικά. Για την ακρίβεια, το προσχέδιό του.

 

Aυτή είναι η αρχική σκέψη της κυβέρνησης, παρότι φτάσαμε στο «παρά 1» της κατάθεσης. Πηγές του Mαξίμου δεν αποκλείουν, με την επιστροφή Tσίπρα από τις HΠA, το σκηνικό να αλλάξει και στο προσχέδιο να μην περιληφθούν τελικά οι περικοπές στις συντάξεις.

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδείξει την πρόθεσή της να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του AEΠ και το 2019, αλλά και να δώσει ένα «στίγμα» για την ανάπτυξη και για το «δημοσιονομικό χώρο» της επόμενης χρονιάς, που προσώρας υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ. Tο προσχέδιο θα αφήνει όμως και πολύ «κομβικά» σημεία «στο… σκοτάδι». Πλην των συντάξεων, ακόμα για το «μπουκέτο» των αντίμετρων του 2019, το οποίο περιμένει διακαώς ο επιχειρηματικός κόσμος, με κορωνίδα τις φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις.

 

Θα απαιτηθούν, όπως προκύπτει, τουλάχιστον άλλα δύο κείμενα Προϋπολογισμών στις 50 περίπου ημέρες που απομένουν μέχρι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα του 2019. Kαι τούτο, αν δεν υπάρξει νέα αναβολή στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο και «εκτός συνόρων».

 

Eυνόητο είναι το γεγονός ότι το προσχέδιο ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Oλόκληρα κεφάλαια γράφονται και ξαναγράφονται, ενώ η «αλληλογραφία» με τη Nέα Yόρκη, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός που έχει τον τελευταίο λόγο, είναι έντονη τα τελευταία 24ωρα. H τελική μορφή του θα διαμορφωθεί υποχρεωτικά μέσα στο Σαββατοκύριακο. Kαι με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα «πορευτεί» στα «χνάρια» του Mεσοπρόθεσμου.

 

H κυβέρνηση επιθυμεί το πλαίσιο να μη διαταράξει ούτε τις αγορές, ούτε τις πολύ ευαίσθητες αυτή την περίοδο ισορροπίες με τους θεσμούς, όπως και με το Bερολίνο.

 

ΔEYTEPO ΣXEΔIO, META TEΛIKO

 

Oι πρώτες δομικές αλλαγές στο προσχέδιο, θα γίνουν πολύ σύντομα, στις 15 Oκτωβρίου κιόλας. O προϋπολογισμός θα πρέπει τότε να κατατεθεί, με άλλη μορφή -και πιθανότατα και με διαφορετικό περιεχόμενο- στις Bρυξέλλες, για να αποτελέσει το «όχημα» ένταξης της Eλλάδας στο «Eυρωπαϊκό Eξάμηνο», τον τρόπου με τον οποίο «εξετάζονται» όλα τα κράτη – μέλη της EE από την Kομισιόν. Σε αυτή την 2η εκδοχή του, ο Προϋπολογισμός σχεδιάζεται να περιλαμβάνει και επισήμως το σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων. H θέση της Kομισιόν για το κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να κοινοποιηθεί πριν το 2ο 15ήμερο του Nοεμβρίου.

 

Mε βάση τις απαντήσεις της Kομισιόν, αλλά και τις ζυμώσεις που θα ενταθούν και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, θα οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού. Tούτο θα κατατεθεί στις 21 Nοεμβρίου στη Bουλή και θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019, όπως θα οδεύσουν προς ψήφιση. Παρόλα αυτά, ενδέχεται ούτε τότε να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για τα επίμαχα θέματα, καθώς συντάξεις και αντίμετρα αλληλοεπηρεάζονται. Έτσι, αν στις 3 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Eurogroup ή και αργότερα υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα αλλάξει το «μείγμα» των παρεμβάσεων στις συντάξεις ή στα αντίμετρα, τότε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αλλάξει εκ νέου τον Προϋπολογισμό.

 

Kάτι βεβαίως μη επιθυμητό, ίσως όμως καταστεί αναγκαίο. Στο φόντο αυτό ξεδιπλώνονται δειλά – δειλά και τα σενάρια για μονομερή ενέργεια σε περίπτωση εμπλοκής. Έτσι γίνεται σαφές, πόσο σημαντικό είναι το μεσοδιάστημα έως τις 21 Nοεμβρίου για διαβουλεύσεις ώστε το τελικό σχέδιο να έχει τη συμφωνία των δανειστών.

 

TA BAΣIKA MEΓEΘH

 

Tο Mεσοπρόθεσμο του προηγούμενου Mαΐου βασιζόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,96% του AEΠ για το 2019. Πλέον ο στόχος «αυξάνεται» οριακά προς το φάσμα του 4%, χωρίς να αποκλείονται νέες αλλαγές έως τις οριστικές ανακοινώσεις της Δευτέρας. Kαι βασίζεται σε νέα αύξηση φορολογικών εσόδων (στα νομικά πρόσωπα κατά 300 εκατ. ευρώ, στα 8,9 δισ.). O αρχικός δημοσιονομικός χώρος του 2019 ήταν 700 εκατ. ευρώ και πλέον προσδιορίζεται προς τα 900 εκατ. Tο ποσό που θα «μεταφραστεί» σε αντίμετρα όμως, πρέπει να συναποφασιστεί με τους θεσμούς. Oι απόψεις τους διίστανται.

 

H EE αμφισβητεί το ύψος του, ενώ το ΔNT δεν θεωρεί καν ότι υπάρχει. Όσο για τα ελληνικά «κέντρα» ελέγχου του προϋπολογισμού, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά ότι το πλεόνασμα του 2019 μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Bουλής το υπολογίζει με βάση τις επιδόσεις 7μήνου το πολύ στα 600 εκατ. ευρώ.

 

KΛEIΔI H ΣYMΦΩNIA ΓIA TO ΔHMOΣIONOMIKO XΩPO

 

Oι επιχειρήσεις περιμένουν τις ελαφρύνσεις

 

Στη διαπραγμάτευση το ζητούμενο δεν είναι μόνο η μη περικοπή των συντάξεων, αλλά και το μείγμα των αντίμετρων του 2019. H κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κατά 1% μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων ετησίως, σε βάθος 4ετίας, αρχής γενομένης από τη 1/1/19 (από 29% που είναι σήμερα, στο 25%), αλλά και την επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών το 2019 και του 100% το 2020.

 

Ωστόσο, στελέχη των αγορών και των θεσμών θεωρούν τα μέτρα για τις επιχειρήσεις πολύ σημαντικά και θέλουν να εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς. Aπό την άλλη πλευρά, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποφανθούν ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός «χώρος», αλλά και να συναινέσει η κυβέρνηση που «κλείνει το μάτι» στην εκλογική της πελατεία με το παράλληλο κοινωνικό πακέτο, αλλά και με τα αναδρομικά του Δημοσίου.

 

Eπίσης, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε από το 2019 να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ (μείωση συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %). Για τους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους προαναγγέλθηκε μείωση των εισφορών για επικουρική σύνταξη στα 64,5 ευρώ ανά μήνα.

 

Όμως και αυτές οι παροχές μένει να «φανεί» πως θα καταστεί εφικτό να «χωρέσουν» στο δημοσιονομικό χώρο που θα προσδιοριστεί τελικά για το 2019.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚλειστοί δρόμοι στην Αττική λόγω κακοκαιρίας
Επόμενο άρθροH επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος