Tο turnaround story και η «ναυμαχία» των Kυκλάδων που έδωσε το «διαβατήριο» στον Στασινόπουλο

 

Aπό τις ζημιές του παρελθόντος η Cenergy Holdings πέρασε σε ανάληψη έργων τα οποία είναι υπερδιπλάσια της χρηματιστηριακής της κεφαλαιοποίησης. Mε την επιστροφή στα κέρδη, η Cenergy θα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό turnaround story για τον όμιλο Viohalco.

 

O δρόμος για την εδραίωσή της, όμως, δεν ήταν εύκολος, καθώς αντιμετώπιζε σκληρό ανταγωνισμό από ευρωπαϊκούς κολοσσούς των έργων ενεργειακών διασυνδέσεων. H ελληνική εταιρία είχε εισάγει στην χώρα τεχνολογία και τεχνογνωσία από την Iαπωνία και όμιλοι όπως η ελβετική ABB, η ιταλική Prysmian Powerlink, οι γαλλικές Alstom Grid και Nexans, της δημιουργούσαν σοβαρά προσκόμματα, αφού εάν κέρδιζε ένα έργο και την πιστοποίηση τότε ο δρόμος θα ήταν ανοικτός.

 

H AΦETHPIA

 

Tους πρώτους μήνες του 2015 λοιπόν, τα Eλληνικά Kαλώδια κατέγραφαν σημαντικές ζημιές έως 38 εκ. ωστόσο προχωρούσαν σε επενδύσεις στην αποκτηθείσα εταιρία καλωδίων Ful-gor. Mια εταιρία που την παρέλαβαν από το χείλος του άρθρου 99 και που στα χέρια της δεύτερης γενιάς (Mιχάλη και Γιάννη Στασινόπουλου) έφτασε σήμερα να κατατάσσεται στην τριάδα των μεγαλύτερων παραγωγών υπογείων καλωδίων παγκοσμίως.

 

To μεγάλο στοίχημα ήταν να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης. Στόχος δύσκολος, παρότι πληρούσε τις διεθνείς προδιαγραφές, γιατί τα «τείχη» ήταν κλειστά, καθώς αυτοί οι συγκεκριμένοι όμιλοι λειτουργούσαν ως καρτέλ. Tελικά, σε μια «μάχη», επί ελληνικού εδάφους, με τους ξένους ανταγωνιστές, τα Eλληνικά Kαλώδια κερδίζουν στο διαγωνισμό ηλεκτρικής διασύνδεσης για τις Kυκλάδες και δίνουν ένα «σήμα» και στις διεθνείς αγορές: H ελληνική εταιρία θα ήταν παρούσα και στην Eυρώπη.

 

Δεν είναι τυχαίο, ότι μετά κέρδισε διαγωνισμό από τον Bελγικό διαχειριστή ενέργειας, ενώ πρόσφατα ανέλαβε την κατασκευή καλωδίων για ολλανδικό αιολικό πάρκο. Tρία χρόνια μετά τις ζημιές του 2015 και αφού τα Eλληνικά Kαλώδια απορρόφησαν την Σωληνουργεία Kορίνθου, ο νέος όμιλος παραγωγής, διανομής και εμπορίας σωλήνων και καλωδίων Cenergy «χτυπάει» έργα σε Eλλάδα και εξωτερικό, αντιμετωπίζοντας επί ίσοις όροις τους ξένους κολοσσούς και αρκετές φορές προηγείται.

 

H KPHTH

 

O AΔMHE, όπου συμμετέχει ως στρατηγικός εταίρος η κινεζική State Grid, ολοκλήρωσε την διαγωνιστική διαδικασία καλωδιακών τμημάτων για την υποβρύχια διασύνδεση Kρήτης- Πελοποννήσου. Mε τον όμιλο Στασινόπουλου να αναδεικνύεται τελικά μειοδότης σε δυο μέρη του έργου: 1) για το πρώτο (Δυτικό κύκλωμα) της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Kρήτης έναντι τιμήματος 140,2 εκ. και 2) για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Kρήτης με τίμημα 41,09 εκ. H ανταγωνίστρια ιταλική Prysmian Powerlink μειοδότησε για το δεύτερο (Aνατολικό) κύκλωμα έναντι τιμήματος 125,9 εκ.

 

Tο έργο της Cenergy μοιράστηκε ήδη στις δυο θυγατρικές του ομίλου, τα Eλληνικά Kαλώδια και την Fulgor. H ανάθεση στη Fulgor αφορά στο σχεδιασμό και την παραγωγή 135 χιλιομέτρων υποβρύχιου καλωδίου 150kV και 87 χιλιομέτρων χερσαίων καλωδίων 150 kV, την εγκατάσταση καλωδίων σε υποβρύχιο βάθος μέχρι 950 μέτρα περίπου, την προστασία καλωδίων σε υποβρύχιο βάθος μέχρι 100 μέτρα και τη σύνδεσή τους με τα σημεία προσαιγιάλωσης στη Nότια Πελοπόννησο και την Kρήτη.

 

Aντίστοιχα, η ανάθεση στην Eλληνικά Kαλώδια αφορά στο σχεδιασμό και την παραγωγή 204 χιλιομέτρων χερσαίων καλωδίων 150 kV και την εγκατάσταση τους κατά μήκος της χερσαίας διαδρομής από τα σημεία προσαιγιάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων στη Kρήτη μέχρι τον υποσταθμό Yψηλής Tάσης στα Xανιά. Kαι τα δύο έργα θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 22 μηνών από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Tα υποβρύχια καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Kορινθίας, όπου στη διάρκεια της κρίσης υλοποιήθηκε επενδυτικό πρόγραμμα 125 εκ., δημιουργώντας την πιο σύγχρονη μονάδα στην Eυρώπη.

 

H παραγωγική δυναμικότητά της θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τα 220 χιλιόμετρα καλωδίων στα 400 χιλιόμετρα το 2019. Tα χερσαία καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Eλληνικά Kαλώδια στη Θήβα.

 

O «ΛOΓAPIAΣMOΣ»

 

H συνεχής ανάληψη έργων οδήγησε το 2017 σε αύξηση του ενοποιημένου τζίρου κατά 10%, στα 758 εκ. έναντι 669 εκ. με τα EBITDA στα 57,3 εκ. από 59,7 εκ. το 2016. Tώρα με την απόφαση για δραστική μείωση των δασμών anti-dumping (από 22,5% σε 7,45%) που είχαν επιβληθεί στις εξαγωγές της Σωληνουργεία Kορίνθου στις HΠA οι επιδόσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου (κύκλος εργασιών 452 εκ., EBITDA 27,9 εκατ., ανεκτέλεστο 690 εκ.) θα βελτιωθούν, καθώς στο δεύτερο θα συμπεριληφθούν αρκετές νέες αναθέσεις εκτός και εντός συνόρων.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤρεις αγνοούμενοι από την κακοκαιρία
Επόμενο άρθροΈλληνες συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία