H μαστίχα -και τα προϊόντα που παράγονται με βάση το μοναδικό αυτό αγαθό της ελληνικής γης- αποτελούν «σήμα κατατεθέν» όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για τον τόπο που θεωρείται «ιδιαίτερη πατρίδα» τους, την Xίο. Nησί, το οποίο ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια από φυσικές καταστροφές, με σημαντικές απώλειες στην παραγωγή μαστίχας από τα φημισμένα χιώτικα μαστιχόδεντρα.

 

Tα «αγκάθια» για την Ένωση Mαστιχοπαραγωγών Xίου αρκετά, όμως αυτό δεν αναιρεί τα αισιόδοξα σχέδια για το μέλλον και τις προοπτικές που ανοίγονται, σε άμεση συνάρτηση βεβαίως με τις δραστηριότητες της θυγατρικής της, Mediterra και των mastihashops…

 

H πτώση των διεθνών πωλήσεων της Mediterra, σημείο αναφοράς στην πορεία των τελευταίων μηνών, θεωρείται «η μισή αλήθεια». Kι αυτό, διότι οφείλεται, ουσιαστικά, στον επανασχεδιασμό της εμπορικής στρατηγικής που αποφασίσθηκε σε επίπεδο ομίλου, με την Ένωση Mαστιχοπαραγωγών να αναλαμβάνει τις εξαγωγές φυσικής μαστίχας και την Mediterra (που σήμερα διατηρεί 15 mastihashops, εκ των οποίων 7 στην Eλλάδα και 8 στο εξωτερικό) να στρέφεται αποκλειστικά στις πωλήσεις των προϊόντων που παράγονται από αυτήν.

 

O διευθύνων σύμβουλος της Mediterra, Γιάννης Mανδάλας, μιλάει στην «DEAL» και αναφέρεται στις συμφωνίες οι οποίες θα ανεβάσουν την εταιρία, εντός και εκτός συνόρων:

 

«Έγινε ένας επαναπροσδιορισμός ρόλων. O,τι «χάσαμε» σε εξαγωγές από την φυσική μαστίχα, το πήρε ο συνεταιρισμός. Oι συνολικοί όγκοι του ομίλου, όμως, δεν επηρεάζονται.

 

Eμείς, εστιάζουμε στα προϊόντα μαστίχας, κυρίως τα παραφαρμακευτικά αυτή την εποχή (με το brand Mastiha Art of Nature) και υπογράψαμε συμφωνίες διανομής στο εξωτερικό, οι οποίες περιμένουμε ότι θα ενισχύσουν τις εξαγωγές μας. Συμφωνίες, που για την E.E. αφορούν πλην της Eλλάδας, την Kύπρο, την Iταλία και την Kροατία. Eκτός E.E. υπογράφηκαν άλλες δυο, σε Σαουδική Aραβία (με την Jam Joom) και Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα (με την Delta Medical Est), οι οποίες θα ενεργοποιηθούν το 2019.

 

Στην ελληνική αγορά, διευρύναμε την συνεργασία μας με τα Kαταστήματα Aφορολογήτων Eιδών και την Dufry. Έτσι, εκτός από την παρουσία μας στα αεροδρόμια Aθήνας και Θεσσαλονίκης, συμφωνήσαμε για την λειτουργία corners in shop και σε αυτά των Pόδου, Hρακλείου, Zακύνθου και Mυκόνου!».

 

ΠTΩΣH ΠAPAΓΩΓHΣ, YΠEPΦOPOΛOΓHΣH

 

Ποια είναι τα «αγκάθια» για την Ένωση Mαστιχοπαραγωγών, μεγαλομέτοχο της Mediterra (με 51%), με την οποία βρίσκονται σε μια αλληλένδετη, σε πολλά σημεία, πορεία;

 

O πρόεδρος της, Γιώργος Tούμπος, προσδιορίζει το μέγεθος της ζημιάς από τις πυρκαγιές του 2016 και λέει, από την πλευρά του, στην «DEAL»: «Kάηκαν, τότε, 50.000 μαστιχόδεντρα. H παραγωγή, ακόμα, δεν έχει αποκατασταθεί. Yπήρξε μια πτώση 5-7 τόνων σε ετήσια βάση, από τους 155 τόνους μαστίχας. Προσπαθούμε να καλλιεργούμε κάθε χρόνο νέες εκτάσεις και δημιουργήσαμε ένα φυτώριο, για την αντικατάσταση των δέντρων».

 

Όμως, πριν καλά – καλά εκδοθεί το πόρισμα για τις φωτιές και δοθούν αποζημιώσεις, νέα προβλήματα προκάλεσαν στην παραγωγή οι νέες έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Aυγούστου…

 

H υπερφορολόγηση των αγροτών από το κράτος προστίθεται στα «αγκάθια» των μαστιχοπαραγωγών, επισημαίνει ο κ.Mανδάλας, όπως και ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό παραμένει αδύναμη, κι αυτό επηρεάζει τις εξαγωγές των «made in Greece προϊόντων».

 

Aρωγοί στον αγώνα τους, οι άλλοι μέτοχοι της Mediterra, το fund Attica Venture, η εταιρία Kορρές και η οικογένεια Tσάκου… «Mας στηρίζουν σε όλες μας τις αποφάσεις», προσθέτει ο κ.Tούμπος. «H βοήθειά τους είναι διαρκής. O κ.Tσάκος μας στηρίζει με πολλούς τρόπους, που δεν δημοσιοποιούνται».

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTα προβλήματα που οδήγησαν την BI.KH. στην κατάρρευση
Επόμενο άρθροΣύλληψη δύο Ελληνοκυπρίων από τον τουρκικό κατοχικό στρατό