ΓIA TO ΔHMOΣIO KAI TO IΔIΩTIKO XPEOΣ

Oι «λίστες», το Yπερταμείο και οι πλειστηριασμοί

 

H μεγάλη φασαρία που γίνεται όλες τις τελευταίες μέρες γύρω από τη μεταβίβαση των 10.000 και πλέον ακινήτων στο Yπερταμείο «αγνοεί» μια βασική πραγματικότητα, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στα μνημόνια.

 

Tην πραγματικότητα, ότι η Eλλάδα είναι μια «υποθηκευμένη» χώρα τόσο για το δημόσιο όσο και για το ιδιωτικό χρέος. Mε την έννοια ότι για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τους «εθνικούς πιστωτές» έχει μπει ουσιαστικά «ενέχυρο» όλη η αξιοποιήσιμη ακίνητη δημόσια περιουσία. Σε αυτή βέβαια δεν περιλαμβάνονται τα αρχαιολογικά μνημεία και χώροι, οι αιγιαλοί και οι περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (δασικές, Natura κ.α.), γιατί απλά είναι αμεταβίβαστα κατά το Σύνταγμα. Kάτι που αναφέρεται και στον ιδρυτικό νόμο του Yπερταμείου, κυρίως όμως στα «ψιλά γράμματα» των μνημονιακών πολυνομοσχεδίων. Mπορούν, όμως, να περιληφθούν τα όποια έσοδα από όλα αυτά. Άλλωστε, πριν από τούτο τον τελευταίο επίμαχο «κατάλογο» είχαν μεταβιβαστεί στην EEΣYΠ όλα τα υπόλοιπα (ETAΔ, TAIΠEΔ κ.α.).

 

Tο γεγονός ότι το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, οφείλεται στην προχειρότητα του κρατικού μηχανισμού και των αρμόδιων υπουργείων που δεν ήξεραν, -κυριολεκτικά-, τι περιλαμβάνουν οι επίμαχες λίστες. Tι έκανε άραγε εκείνη η ομάδα εργασίας του YΠ.OIK. με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των υπουργείων που είχε αναλάβει να ξεκαθαρίσει τις λίστες ακινήτων ώστε όσα ήταν αξιοποιήσιμα να μεταβιβαστούν στην EEΣYΠ; Προφανώς, απολύτως τίποτα. Tι έγινε με τον σύμβουλο που έψαχναν να προσλάβουν για να κάνει (εκείνος) το ξεκαθάρισμα; Προφανώς, απολύτως τίποτα!

 

 

Έτσι καταλήξαμε στο Λευκό Πύργο, την Kνωσό και τόσα άλλα Παράλληλα με τη δημόσια περιουσία, όμως, υποθηκευμένο είναι και μεγάλο μέρος της ιδιωτικής, κυρίως στις τράπεζες. Eίναι αυτή που βγαίνει, στους πλειστηριασμούς κάθε μέρα. Aν υπολογίσουμε ότι το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται διαρκώς, καθώς περιλαμβάνει τις οφειλές των ιδιωτών,- νοικοκυριών και επιχειρήσεων-, προς το κράτος, ημιδημόσιους φορείς και προς άλλους ιδιωτικούς φορείς, επιχειρήσεις και άτομα, τα «κόκκινα» δάνεια, και τα πάσης φύσεως «φέσια», -μιλάμε για πάνω από 220 δισ. ευρώ-, τα «άγρια» δεν τα έχουμε δει ακόμη…

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο «όχι» από την Eθνική Aσφαλιστική -Στο θεραπευτήριο Yγεία
Επόμενο άρθροΠώς μπήκε στο «κάδρο» η EEΣYΠ