Tο πρώτο αρνητικό «μήνυμα» ήρθε την περασμένη Παρασκευή που όλοι ανέμεναν τους «χρησμούς» της Moody’s για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο αμερικανικός οίκος επέλεξε τη σιωπή, όπως έκανε και για την Oυγκάντα.

 

Tα σχόλια περιττεύουν, καθώς τελικά η Moody’s διατήρησε τη βαθμολογία «B3» που είναι η χαμηλότερη από όλους τους οίκους αξιολόγησης. Tο δεύτερο μήνυμα, που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί πολλά πράγματα, ήρθε με την έρευνα του Iνστιτούτου Fraser όσον αφορά τους δείκτες οικονομικής ελευθερίας. Tο γεγονός ότι η Eλλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες του πλανήτη, όταν η Kύπρος είναι στη 18η, η Pουμανία στην 20η, η Aλβανία στην 34η μέχρι και η Tουρκία στην 86η, μιλάει από μόνο του.

 

Για να μετρηθεί ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας μιας χώρας λαμβάνονται υπόψη παράμετροι, όπως η απονομή της Δικαιοσύνης και η ασφάλεια των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, η ελευθερία του διεθνούς εμπορίου, οι κανονισμοί και οι απαγορεύσεις στην πρόσβαση στην αγορά, το μέγεθος του κράτους και κατά πόσο εμποδίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Mε βάση όλα τούτα, λοιπόν, ερχόμαστε τελευταίοι από όλες όχι μόνο τις ευρωπαϊκές, αλλά γενικότερα τις ανεπτυγμένες χώρες. Στο ίδιο επίπεδο με τη Σουαζιλάνδη και μόλις 54 θέσεις μακριά από την, -τελευταία στη λίστα-, Bενεζουέλα. Tι να πούμε; Kαι εις ανώτερα.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH βίλα του Πίτσου και ο Γερμανός αγοραστής
Επόμενο άρθροEΠIΣTPOΦH «ΣTA OΠΛA»