Εν μέσω καταστροφικών καταιγίδων στις Φιλιππίνες, την Κίνα και τις ΗΠΑ, των πλημμυρών στη Νιγηρία, την Ινδία και των υψηλών θερμοκρασιών σε πολλά μέρη του κόσμου, το ειδικό σώμα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής συναντήθηκε στη Βόννη.

 

Στα κύρια θέματα της συνάντησης ξεχωρίζει το ζήτημα των μαζικών εκτοπισμών πληθυσμών λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η χρηματοδότηση των “απωλειών και ζημιών”. Οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου λόγω της απροθυμίας ανάληψης δράσεων που επιδεικνύουν πλούσιες χώρες πάνω σε βασικά ζητήματα.

 

Την ίδια στιγμή, σε μια εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα αναφέρεται ότι ο ΟΗΕ χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση για να βοηθήσει τους ανθρώπους που αναγκάζονται να μετακινηθούν λόγω πλημμυρών, καταιγίδων, ξηρασίας και άλλων επιπτώσεων που επιδεινώνονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.  Η ειδική “ομάδα εργασίας για τον εκτοπισμό” ζήτησε καλύτερη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις τάσεις της κλιματικής μετανάστευσης, καθώς και χρηματοδότηση για να βοηθήσει εκείνους που πλήττονται περισσότερο.

 

“Επί του παρόντος, ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ολοκληρωμένο μηχανισμό συντονισμού ή στρατηγική για την εκτόπιση λόγω καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής”, αναφέρει η έκθεση που συντάχθηκε από αντιπροσώπους των υπηρεσιών του ΟΗΕ. Οι συντάκτες καλούν τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να δώσει μία απάντηση στο ζήτημα.

 

Η επιτροπή του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για τις “απώλειες και ζημίες” που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή συζήτησε τις συστάσεις στη Βόννη αυτή την εβδομάδα και θα υποβάλει έκθεση στην κύρια ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον Δεκέμβριο. Εκεί οι κυβερνήσεις θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν τις προϋποθέσεις για την αναθεώρηση του μηχανισμού “απωλειών και ζημιών” για το 2019 και να συμφωνήσουν σε ισχυρότερες συστάσεις για την αντιμετώπιση του εκτοπισμού λόγω κλίματος, καθώς και να παράσχουν χρηματοδότηση σε ευάλωτα άτομα που πλήττονται όλο και περισσότερο από ακραίες κλιματικές επιπτώσεις.

 

Σημειώνεται ότι  όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πώς η εντεινόμενη κλιματική μεταβολή μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη καταστροφή, όπως μια ακραία καταιγίδα, ή χρόνια προβλήματα όπως η συχνή ξηρασία που καθιστά τη γεωργία ασύμφορη.

 

Πρόσφατα το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτίμησε ότι η αύξηση του ύψους των θαλασσών, η εκτεταμένη ξηρασία και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα θα εκριζώσουν 250 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050. Όπως και οι περισσότεροι πρόσφυγες, οι “κλιματικοί πρόσφυγες” αναμένεται να προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΙδρύει νέα θυγατρική στην Ισπανία
Επόμενο άρθροΣτο 19,1% η ανεργία τον Ιούλιο στην Ελλάδα