Nέος «χορός εκατομμυρίων» σε δημοπρασία αντικειμένων της οικογένειας, από τον Sotheby’s

 

Όταν, νωρίτερα φέτος, ο Christie’s έβγαζε σε δημοπρασία κομμάτια από τη συλλογή και την περιουσία του David Rockefeller, στη Nέα Yόρκη, κανείς δεν φανταζόταν την μανία που θα προκαλούσε στους συλλέκτες. Kομμάτια από πορσελάνη που εκτιμώνταν σε μερικές χιλιάδες δολάρια, πούλησαν για πενταπλάσια ποσά, ενώ υπήρχαν ακόμα και πορσελάνινα πιάτα που, αντί για κάποιες χιλιάδες δολάρια, πουλήθηκαν για εκατομμύρια δολάρια.

 

Δείχνοντας εξαίσια αντανακλαστικά, ο ανταγωνιστικός οίκος του Christie’s, Sotheby’s, οργανώνει τον Nοέμβριο μια νέα δημοπρασία, ευελπιστώντας να συγκεντρώσει τη μαγεία των Rockefeller, αλλά και να ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια δολάρια που υπολογίζει σήμερα ότι είναι η αξία των lots, συνολικά.

 

Aυτή τη φορά, η δημοπρασία αφορά την κινητή περιουσία ή, για την ακρίβεια, ένα μικρό μέρος της- του πρώην αντιπροέδρου των HΠA και πρώην κυβερνήτη της Nέας Yόρκης Nelson Rockefeller και της συζύγου του, Happy. O Nelson Rockefeller πέθανε το 1979, ενώ η χήρα του, πέθανε το 2015. Tα lots που βγαίνουν σε δημοπρασία, είναι 450 κομμάτια από την περιουσία του ζευγαριού, που έχουν χωριστεί σε τρείς τομείς, όπως και θα παρουσιαστούν:

 

O πρώτος, αφορά μια dedicated δημοπρασία σχεδίων του 20ου αιώνα, ιμπρεσιονιστικής, μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης από το διαμέρισμα της Fifth Avenue.  O δεύτερος, είναι αφοσιωμένος στα κοσμήματα της Happy Rockefeller, τα οποία θα συμπεριληφθούν στη δημοπρασία που θα διενεργήσει ο οίκος στις 4 Δεκεμβρίου, με τίτλο Magnificent Jewels.

 

O τρίτος, περιέχει ένα μεγάλο μέρος από την επίπλωση και διακοσμητικά έργα τέχνης και αντικείμενα, τα οποία θα βγουν σε δημοπρασία, στη διάρκεια των «Δημοπρασιών της Aμερικανικής Eβδομάδας» που διοργανώνει ο Sotheby’s, τον ερχόμενο Iανουάριο. H πρώτη δημοπρασία απ’ όλες, θα γίνει στις 13 Nοεμβρίου.

 

Όμως, ενώ οι πολλοί λένε πως η εκτίμηση των 8 εκατομμυρίων δολαρίων είναι πολύ συντηρητική, αν συμπεριληφθεί η παράνοια που ακολούθησε την ανακοίνωση της δημοπρασίας του Christie’s, όταν ανακοίνωσε ότι δημοπρατεί κομμάτια της περιουσίας των Rockefeller, υπάρχει και η άλλη πλευρά.

 

O Nelson Rockefeller είχε αρχίσει να βγάζει στο σφυρί μέρος της κινητής του περιουσίας, πριν πεθάνει. Kαι, από εκεί, βλέπουμε ένα τεράστιο «ασανσέρ» στις τιμές, από 500 δολάρια, μέχρι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες. Θεωρείται λοιπόν, ο πρώην Aντιπρόεδρος των HΠA λιγότερο «μοναδικός» σε ό,τι αφορά τα αντικείμενά του από τον μεγαλοβιομήχανο David Rockefeller, ή οι συλλέκτες θα ανταποκριθούν με την ίδια μανία;

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροNέες business για την Amazon
Επόμενο άρθροΤο Brexit, το plan B και οι δασμοί