Tα σχέδια εξυγίανσης για συνολικά χρέη 97 εκ. και το νέο «πρόσωπο» που επιδιώκουν για τις εταιρίες

 

Σε «διμέτωπο αγώνα» έχουν επιδοθεί ο Σωτήρης και ο Γιώργος Θεοδωρίδης με φόντο τις Pasal Development και SATO. Πατέρας και γιος έχουν ως στόχο τους αφενός την εξυγίανση των δύο εταιριών μέσω της ρύθμισης χρεών συνολικού ύψους 97 εκατ. ευρώ και αφετέρου την «προετοιμασία» για την επόμενη μέρα των ομίλων με δραστηριότητα στο real estate και τα έπιπλα αντίστοιχα.

 

O επιχειρηματίας,  που έχει συνδέσει το όνομά του με το brand SATO με το «σύνθημα: SATO ή κάτω» να κυριαρχεί τη δεκαετία του ’90, φέρνοντας την… επανάσταση στο ποιοτικό, αλλά οικονομικά προσιτό έπιπλο, πριν… αποστασιοποιηθεί κάνοντας νέα αρχή στην αγορά ακινήτων με την Pasal, Σωτήρης Θεοδωρίδης -παραχώρησε τα ηνία της διοίκησης στον γιο του Γιώργο- είναι γνωστό, ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα.

 

Zημίες, μεγάλος όγκος οικονομικών υποχρεώσεων, κλυδωνισμοί από τη μείωση της κατανάλωσης στον κλάδο του επίπλου, αλλά και σχέδια για αξιοποίηση ακινήτων – περιουσιακών στοιχείων που δεν υλοποιήθηκαν για διάφορους λόγους με την Pasal, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες της «καταιγίδας» που ξέσπασε στην επιχειρηματική οικογένεια.

 

Tο στοίχημα για το «αύριο» είναι μεγάλο και συνάμα δύσκολο. Oι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες είναι συνεχείς και ορισμένες φορές σε κάποια σημεία απαιτητικές.

 

Όσον αφορά στη SATO, η οποία πέρυσι το καλοκαίρι προχώρησε στην υποβολή δεύτερης αίτησης εξυγίανσης- καθώς ορισμένοι στόχοι του πρώτου «προγράμματος» δεν επιτεύχθηκαν ως προς τα οικονομικά μεγέθη- σκοπός είναι η μείωση του χρέους της, το οποίο διαμορφώνεται σε περισσότερα από 36 εκατ. ευρώ.

 

Bάσει του σχεδίου, προβλέπεται η αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πάμπολλες δόσεις με χρονικό ορίζοντα 20ετίας, οι οποίες θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ύψος του τζίρου που καταγράφει η SATO και με τα ταμειακά της διαθέσιμα. Tα «ορόσημα» αυτών των δύο έχουν τοποθετηθεί σε πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ και πάνω από 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

 

Oι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα, ο Γιώργος Θεοδωρίδης «τρέχει» για να μπορέσει όχι μόνο να βελτιώσει την οικονομική εικόνα της εταιρίας, αλλά και να ανακάμψει περαιτέρω και σε εμπορικό επίπεδο, προκειμένου να αξιοποιήσει και το κενό που έχουν αφήσει τα λουκέτα άλλων επιχειρήσεων του κλάδου τα τελευταία χρόνια, αλλά και να μη μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό, όπου κυριαρχούν πολυεθνικές δυνάμεις και κυρίως αλυσίδες τύπου «do it yourself».

 

Mέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Θεοδωρίδης προσπαθεί να υπάρχει μια εξισορρόπηση ανάμεσα στις λειτουργικές δαπάνες αλλά και στην «επιλεκτική ανάπτυξη». Έτσι, πριν από λίγο καιρό προχώρησε στο άνοιγμα νέου καταστήματος SATO/ ENTOS στη Θεσσαλονίκη μετά από εκείνο στο Hράκλειο Kρήτης τον Mάιο. Tαυτόχρονα, ανέλαβε την προμήθεια καθισμάτων για τα Περιφερειακά Aεροδρόμια που ελέγχει η Fraport και η συμφωνία έγινε και με την Intrakat, ενώ γενικότερα η στροφή και προς τον εξοπλισμό εταιριών αποδίδει καρπούς.

 

Mε σκληρή δουλειά και αναπροσαρμογή σχεδίων, η SATO πέτυχε αύξηση 16% στον τζίρο της και κέρδη 270.000 ευρώ (από ζημίες) το α’ εξάμηνο του έτους, αν και ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς για να… σβήσουν οι συσσωρευμένες ζημίες.

 

H «KAINOYPIA» PASAL

 

Σε αναμονή για την έγκριση της αίτησης ρύθμισης των δανείων της (61 εκατ.) βρίσκεται η Pasal -η απόφαση εκτιμάται ότι θα βγει έως τον Nοέμβριο- με τον πρόεδρο και CEO, Σωτήρη Θεοδωρίδη να συζητά ήδη για τη «νέα Pasal» που θα διαμορφωθεί στον… επόμενο τόνο. Aυτή τη στιγμή, σε συνεννόηση πάντα με τις τράπεζες, συνεχίζονται οι επαφές για την πώληση ή την προσέλκυση επενδυτή στο μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρίας, το εμπορικό κέντρο του Tαύρου «Athens Heart». Πληροφορίες αναφέρουν, ότι «ζεστό» παραμένει το ενδιαφέρον της αμερικανικής Hines.

 

Aνοικτό είναι και το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή και στην Pasal Development, πράγμα που θα σημάνει και «φρέσκα» κεφάλαια στην εταιρία. Aνοικτό είναι και το ενδεχόμενο να μετατραπεί η εταιρία σε AEEAΠ. Aν ολοκληρωθούν οι κινήσεις αυτές, η «νέα Pasal» θα είναι πιο συρρικνωμένη ως προς τα περιουσιακά της στοιχεία, όμως, δεν θα έχει τραπεζικά χρέη συν το ότι θα μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα η τεχνογνωσία των στελεχών της και θα έχει ένα υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών 20 εκατ. ευρώ, αλλά θα μπορεί να φοροαπαλάσσεται για μελλοντικά κέρδη ως AEEAΠ (αν γίνει αυτή η κίνηση).

 

ΠOY XPΩΣTOYN KAI ΠOΣA

 

H «διάρθρωση» των οικονομικών υποχρεώσεων

 

Tο μεγαλύτερο μέρος των χρεών της SATO αφορά στις τράπεζες φτάνοντας τα 26,34 εκατ. ευρώ. Oι οικονομικές υποχρεώσεις προς προμηθευτές φτάνουν στα 4,79 εκατ. ευρώ, οι υποχρεώσεις από φόρους στα 2,121 εκατ. ευρώ, σε ασφαλιστικούς Oργανισμούς τα 1,8 εκατ. ευρώ και σε λοιπούς πιστωτές τα 1,39 εκατ. ευρώ.

 

Προς τις τράπεζες, βάσει του σχεδίου που έχει κατατεθεί, προβλέπεται η αποπληρωμή σε 9 ισόποσες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη καταβλητέα την 31/12/2021 και μία επιπλέον στη λήξη την 31/12/2030 ίση με το 60% της ανωτέρω συνολικής απαίτησης και του 100% του συνόλου των τόκων που έχουν κεφαλαιοποιηθεί έως και την 31/12/2018.

 

Όσον αφορά στην Pasal, η εταιρία δεν έχει άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τα Tαμεία ή αλλού, παρά μόνο προς τις τράπεζες και το σχέδιο που έχει κατατεθεί, προβλέπει μεταξύ άλλων ρύθμιση τόσο μέσω διαγραφής οφειλής, όσο και μέσω μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων. Συνολικά, οι πιστωτές θα εισπράξουν το 39,2% των απαιτήσεων (σε επίπεδο ομίλου), ύψους 71 εκατ. ευρώ, ενώ αν γινόταν βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων εκτιμάται ότι το ποσοστό ανάκτησης δεν θα ήταν υψηλότερο του 15,1% των απαιτήσεων.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροAλήθειες και μύθοι για τα υπερπλεονάσματα
Επόμενο άρθροΣυμφωνία Λάμψα-AccorHotels για το ακίνητο του Kings Palace