«Ο μόνος δρόμος για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της ονομασίας», επανέλαβε σήμερα ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της Συνόδου Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

 

«Όλοι παρακολουθήσαμε προσεκτικά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι χθες μίλησε με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάιεφ και θα παραμείνει μαζί του σε στενή επαφή.

 

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την ψήφο του “ναι” στο δημοψηφισμα, λέγοντας ότι ναι μεν η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της συφωνίας του ονόματος και υπέρ της ευρωατλαντικής ένταξης, αλλά η συμμετοχή δεν ήταν στο ύψος των προσδοκιών. “Το δημοψήφισμα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές πρέπει να γίνουν από το Κοινοβούλιο”, πρόσθεσε στη συνέχεια.

 

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να καλωσορίσει τη χώρα ως το τριακοστό μέλος της Συμμαχίας, αλλά ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία για την ονομασία», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ , προσθέτοντας πως για την πΓΔΜ «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ»,

 

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά από ένα χρόνο. «Είναι μια ιστορική ευκαιρία και καλώ όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να συνεργαστούν εποικοδομητικά και υπεύθυνα για να την αξιοποιήσουν», πρόσθεσε.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Ελλάδα μπορεί να γίνει από τις πιο ελκυστικές επενδυτικές υποθέσεις στην Ευρώπη
Επόμενο άρθρο1,45 εκατ. ευρώ σε δήμους της Κορινθίας για τις ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία