Η Amazon ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αυξάνει τον κατώτατο μισθό της σε 15 δολάρια την ώρα για όλους τους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ, από τις αρχές του επόμενου μήνα.

 

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ωφελήσει περισσότερους από 250.000 υπαλλήλους της Amazon, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με μερική και προσωρινή απασχόληση, καθώς και άλλους 100.000 εποχικούς υπαλλήλους, ανέφερε η εταιρεία. Ορισμένοι υπάλληλοι που δουλεύουν ήδη για 15 δολάρια ανά ώρα θα δουν επίσης αύξηση του μισθού τους.

 

Οι μισθολογικές αυξήσεις του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτυακού εμπορίου αποτελούν μια μεγάλη επιτυχία του κινήματος “Fight For $15”, το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος σε ολοένα και περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ, αναγκάζοντας ουσιαστικά την Amazon να αυξήσει τον κατώτατο μισθό της.

 

Η εταιρεία και ο διευθύνων σύμβουλος της Jeff Bezos αντιμετωπίζουν κριτική για την ανισότητα αμοιβών στο εσωτερικό της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς εισήγαγε τον περασμένο μήνα νομοθεσία με την ονομασία “νόμος Bezos” για τη φορολόγηση των εταιρειών για κάθε δολάριο που οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοί τους λαμβάνουν σε κρατικά οφέλη υγειονομικής περίθαλψης ή κουπόνια τροφίμων.

 

“Σήμερα θέλω να δώσω τα εύσημα εκεί όπου το αξίζουν”, δήλωσε ο Sanders σε σχέση με την ανακοίνωση της εταιρείας. “Αυτό που έκανε ο κ. Bezos σήμερα δεν είναι μόνο εξαιρετικά σημαντικό για εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους της Amazon, αλλά θα μπορούσε να είναι, και νομίζω ότι θα είναι, ένα ηχηρό μήνυμα που θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο”.

 

“Θα δουλέψουμε για να κερδίσουμε την υποστήριξη του Κογκρέσου για την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού” από την πλευρά του ο Jay Carney, αντιπρόεδρος της Amazon για τις παγκόσμιες εταιρικές υποθέσεις. “Ακούσαμε τους επικριτές μας, σκεφτήκαμε σκληρά για το τι θέλαμε να κάνουμε και αποφασίσαμε ότι θέλουμε να ηγηθούμε”, δήλωσε ο Jeff Bezos σε σχετική ανακοίνωση. “Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την αλλαγή και ενθαρρύνουμε τους ανταγωνιστές μας και άλλους μεγάλους εργοδότες να μας ακολουθήσουν”.

 

Αν και είναι από τα πιο ηχηρά ονόματα που ικανοποιούν το βασικό αίτημα του κινήματος “Fight For $15”, η Amazon δεν είναι η πρώτη εταιρεία που υποχώρησε μπροστά στην κατακραυγή για την εκμετάλλευση που υφίσταται το κατώτερο εργατικό προσωπικό στις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η Walmart, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων παγκοσμίως, που ανέβασε το κατώτατο ωρομίσθιο στα 11 δολάρια, ενώ πέρυσι η Retailer Target Corp είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση, υποσχόμενη ότι μέχρι το 2020 θα τον έχει αυξήσει στα 15 δολάρια.

 

Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η Amazon είχε βρεθεί στο επίκεντρο σκληρών κριτικών για τις συνθήκες εργασίας στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμά της σκωτσέζικης εφημερίδας “The Courier” εργαζόμενοι της Amazon έφτασαν στο σημείο να κοιμούνται σε σκηνές κοντά σε αποθήκη-κέντρο συσκευασίας της εταιρείας στο Φάιφ. “Η Amazon θα έπρεπε να ντρέπεται που πληρώνει τους εργαζομένους της τόσα λίγα, ώστε να πρέπει να κατασκηνώνουν στην ύπαιθρο στη μέση του χειμώνα για να τα βγάλουν πέρα” είχε δηλώσει στην εφημερίδα ο Σκωτσέζος βουλευτής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γουίλι Ρένι.

 

Νέες κατηγορίες είχαν δει και πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από τον δημοσιογράφο James Bloodworth, ο οποίος εργάστηκε μυστικά σε μια αποθήκη της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου στην εφημερίδα Sun, ορισμένοι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να περπατούν αποστάσεις περίπου 10 λεπτών με τα πόδια για να φτάσουν στις δύο μοναδικές τουαλέτες που εξυπηρετούσαν το σύνολο του 65.000 τ.μ χώρου για τους 1.200 εργαζόμενους. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι ουρούσαν σε μπουκάλια επειδή ζούσαν υπό τον φόβο των παρατηρήσεων για τη σπατάλη χρόνου και πώς αυτό θα μπορούσε να τους κάνει να χάσουν τη δουλειά τους.

 

Σε μια ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την ομάδα εργασίας Organise διαπίστωσε ότι το 74% των 102 υπαλλήλων που ρωτήθηκαν είπε πως απέφευγε να χρησιμοποιήσει το μπάνιο για να μην αντιμετωπίσει κάποια επίπληξη ή πειθαρχική συνέπεια. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ανησυχούν για την απώλεια όλο και υψηλότερων στόχων. Το 55% είπε ότι έχει υποφέρει από κατάθλιψη από τότε που άρχισε να εργάζεται στην Amazon, ενώ το 57% ανέφερε ότι έχει περισσότερο άγχος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΛέσβος, το νησί των καταραμένων
Επόμενο άρθροΣτο έκτακτο Eurogroup του Νοεμβρίου η τύχη των συντάξεων