Περισσότερα από 1.500.000 αντιγριπικά εμβόλια έχουν παραγγελθεί για την  κάλυψη της ελληνικής αγοράς  μέσω των φαρμακείων, με τον Πανελλήνιο  Φαρμακευτικό Σύλλογο να ξεκινά εκστρατεία ενίσχυσης της αναγκαιότητας του εμβολιασμού με  αφορμή  την έναρξη της περιόδου  του αντιγριπικού εμβολιασμού.

 

«Τα  Φαρμακεία  μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Δεν πρέπει να περιμένουμε την καρδιά του χειμώνα για να εμβολιαστούμε» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

 

Οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο  υψηλής εμπιστοσύνης επαγγελματίες υγείας, και λόγω της γενικά εύκολης πρόσβασης του κοινού στα φαρμακεία συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, επιτελώντας πρωταρχικής σημασίας έργο για τη δημόσια υγεία.

 

Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ Περίπου το 20% των φαρμακείων σε παγκόσμιο επίπεδο (193.000 φαρμακεία) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού, απευθυνόμενα αθροιστικά σε αντίστοιχο πληθυσμό 940 εκατομμυρίων ανθρώπων και 120.000 από αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα υπηρεσίας διενέργειας εμβολιασμού από το φαρμακοποιό σε αντίστοιχο πληθυσμό περίπου 655 εκατομμυρίων. Μεταξύ των χωρών που διενεργείται εμβολιασμός από το φαρμακοποιό είναι οι: Αργεντινή, Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Δανία, Ελβετία, Πορτογαλία και Νέα Ζηλανδία.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Η Ένωση  Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU)  με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  , για τις μεταδοτικές ασθένειες και τον εμβολιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημοσίευσε έγγραφο Καλής Πρακτικής, όπου περιλαμβάνονται δραστηριότητες  και υπηρεσίες  που οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί παρέχουν σε σχέση με μεταδοτικά νοσήματα και τον εμβολιασμό . Πιο συγκεκριμένα:

 

1. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οργανισμοί ενθαρρύνονται να συνεχίσουν και να ενισχύσουν την συνεργασία με τους φαρμακοποιούς της κοινότητας και τις φαρμακοβιομηχανίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για παράδειγμα στις Κοινές Δράσεις για τον εμβολιασμό.

 

2. Οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται να συμπεριλάβουν και να ενσωματώσουν τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς σε εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού 

 

3. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν νέες και καινοτόμες υπηρεσίες για να αντιμετωπισθεί η απειλή που προκαλεί η διστακτικότητα στον εμβολιασμό

 

4. Οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενσωματωθούν καλύτερα στα συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και υπηρεσιών, για παράδειγμα, την ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων για τη διευκόλυνση των ενημερώσεων των φαρμακοποιών με στόχο την συνεισφορά στο έργο των ιατρών και  στην ιατρική περίθαλψη του ασθενούς

 

5. Οι υπηρεσίες, όπως οι εμβολιασμοί, θα πρέπει να συμπεριληφθούν  παγκοσμίως σε εθνικό επίπεδο συστήματα υγείας 

 

6. Οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη είναι μια δυνητικά θανατηφόρος νόσος, με εύκολη μετάδοση που εξαπλώνεται ταχέως επηρεάζοντας το 5 – 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, προκαλεί 290.000 – 650.000 θανάτους ετησίως και επιπλέον σοβαρή ασθένεια  3 – 5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 111 σοβαρά κρούσματα γρίππης από τα οποία 107 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 68 άνδρες και 39 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 93 έτη, μέση ηλικία 57,2 έτη. Στον χρόνο αυτό 42 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίππη, εκ των οποίων 38 σε κρούσματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ΚΑΙ 4 που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

 

Η συμβολή του κλάδου είναι καθοριστική στην εκστρατεία του αντιγριπικού εμβολιασμού. Το φαρμακείο είναι κρίσιμος κόμβος στην αλυσίδα ενημέρωση-διάθεση-λήψη του αντιγριπικού εμβολιασμού. Η παρατεταμένη και βραδυπορούσα μεταρρύθμιση της ΠΦΥ δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στην πρόσβαση των πολιτών στην στοιχειώδη υπηρεσία που είναι η επίσκεψη σε γιατρό. (Λιγότερα από 100 τα ΤΟΜΥ μέχρι σήμερα – απομάκρυνση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ)

 

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Οι οικονομικές επιπτώσεις των επιδημικών εξάρσεων γρίπης απασχολούν τις κυβερνήσεις όλων των κρατών, ενώ ο Π.Ο.Υ. έχει συντάξει ειδικό εγχειρίδιο με αναλυτική μεθοδολογία υπολογισμού του συνολικού από τη γρίπη προκαλούμενου κόστους για τα οικονομικά των κρατών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός προλαμβάνει 37.000 θανάτους ετησίως. Η επιτροπή δημόσιας υγείας της Commission προτρέπει τα κράτη – μέλη να αναλάβουν δράσεις ώστε τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης να φθάσουν το 75% του πληθυσμού των ομάδων υψηλού κινδύνου. Αν και το σχετικό έγγραφο επικυρώθηκε στις 9/1/2014 στις Βρυξέλλες, δυστυχώς το ποσοστό – στόχος δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα , σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), παρά τη δραστηριοποίηση των κρατών.

 

Σε μελέτη του 2012 για τον ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο της γρίπης, υπολογίσθηκε πως το 2010 συνολικά στις Η.Π.Α. καταγράφηκαν 25,34 εκατομμύρια κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 8,1% του πληθυσμού. Το συνολικό ετήσιο κόστος της ασθένειας ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό των 29,12 δισεκατομμυρίων$, που ήταν περίπου το 0,2% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2010. Από αυτά, το 65% αφορά τα έμμεσα κόστη (απώλεια παραγωγικότητας λόγω απουσίας από την εργασία και θάνατος σε παραγωγική ηλικία) και το 35% αφορά τα ιατρικά κόστη.

 

«Με βάση αυτά τα δεδομένα η συμβολή των φαρμακοποιών καθίσταται πιο επιβεβλημένη από κάθε άλλη φορά. Η υπόθεση της Δημόσιας υγείας διαχρονικά είναι για τους φαρμακοποιούς πρώτη προτεραιότητα. Η  αντιμετώπιση των συστημάτων υγείας με κοινωνικά και όχι στείρα τεχνοκρατικά κριτήρια, κάνει πλέον επιβεβλημένη την συμμετοχή τους σε Δράσεις Δημόσιας  Υγείας  » καταλήγει  ο κ. Θεοδοσιάδης.

 

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα εξής τετραδύναμα εμβόλια  με μηδενική συμμετοχή για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και πολίτες άνω των 60 ετών:  VAXIGRIP (13,73 €), FLUARIX (10,72€) και INFLUVAC (12,31€).

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για το Χρηματιστήριο
Επόμενο άρθροTο εμπορευματικό συγκρότημα του Θριασίου θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας