Ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης χαρακτηρίζεται η περιοχή από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία (Κυπαρισσιακός κόλπος) με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ (391/Δ/03.10.2018).

 

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Προεδρικό Διάταγμα τέθηκε σε διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θα σταλεί στη συνέχεια για έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Σύμφωνα με το ΠΔ προβλέπεται η οριοθέτηση δυο ζωνών προστασίας: Η περιοχή Προστασίας της Φύσης και η Περιφερειακή Ζώνη. Η περιοχή Προστασίας της Φύσης χωρίζεται σε τρεις υποζωνες:

 

-Αμμοθίνες και παράκτια ζώνη Αλφειού-Νέδας, έως το ρέμα Μπραζερί

 

-Σταθεροποιημένες θίνες και εκτάσεις με δασική βλάστηση

 

-Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας.

 

Έτσι εξασφαλίζεται νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής με τον καθορισμό χρήσεων γης ανάλογα με τη σημασία του προστατευτέου αντικειμένου και τη θέσπιση όρων και περιορισμών με κλιμάκωση «αυστηρότητας». Στις περιοχές προστασίας της φύσης προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηροί όροι προστασίας, ενώ στην περιφερειακή ζώνη (Ζώνη αγροτικού τοπίου), δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης κυρίως ήπιων και βιώσιμων μορφών τουρισμού/αγροτουρισμού, με έμφαση στη συνέχιση και ενίσχυση δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, αλιεία κ.λπ.).

 

Η δόμηση στις περιοχές προστασίας της φύσης (αμμοθίνες και αιγιαλό) απαγορεύεται, όπως και σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από τις αμμοθίνες, ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις σε ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα και είδη. Ακόμα καθορίζονται όροι και περιορισμοί στην απλή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας από τη λειτουργία επιχειρήσεων θαλάσσιας αναψυχής. Σε περιοχές όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό ωοτοκίας της χελώνας Caretta Caretta απαγορεύτηκε η τοποθέτηση επίπλων θαλάσσης.

 

Προβλέπεται επίσης ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Καϊάφα, χωρίς καταλήψεις και υποβάθμιση ευαίσθητων οικοσυστημάτων, καθώς και η συνέχιση λειτουργίας των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα εκεί, με όρους βιωσιμότητας και σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποιώντας το δυναμικό ανάπτυξης και ενίσχυσης του τοπικού προϊόντος. Απαγρεύονται όμως οι περαιτέρω επεμβάσεις στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, μέχρι την οριοθέτηση και ρύθμιση των υπαρχουσών χρήσεων και δραστηριοτήτων και την απομάκρυνση παράνομων κατασκευών από τον αιγιαλό.

 

Όσον αφορά το καθεστώς αρτιότητας για δόμηση, αυτό αυξάνεται στα 20 στρέμματα από 10, με ταυτόχρονη διατήρηση του δικαιώματος δόμησης στα 10 στρέμματα, ως μεταβατική διάταξη, για τις ιδιοκτησίες που έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του ΠΔ. Ταυτόχρονα, μειώνεται το σύνολο της κάλυψης των κτιριακών εγκαταστάσεων (όπου επιτρέπονται τέτοιες) και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου (δεν υπερβαίνει το 30% της έκτασης ιδιοκτησίας) και στο υπόλοιπο 70% της έκτασης της ιδιοκτησίας διατηρείται η φυσική βλάστηση ή ο γεωργικός χαρακτήρας της.

 

Τέλος, με τις μεταβατικές διατάξεις δίνεται η δυνατότητα σε νομίμως υφιστάμενες δραστηριότητες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εφόσον εξασφαλίσουν, όπου απαιτείται, τους κατάλληλους περιβαλλοντικούς όρους.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας
Επόμενο άρθροΠτήση τούρκικου F-16 πάνω από τo Φαρμακονήσι