Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ διαβλέπει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ν.Δ. ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για την Ελλάδα.

 

Εκφράζοντας την άποψη ότι η ΠΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα θα εισέλθει σε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας και θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα POLITIKA του Βελιγραδίου: «Οι πρόσφατες εξελίξεις αγγίζουν και την Ελλάδα καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στον κυβερνητικό συνασπισμό και ως προς τη Συμφωνία αλλά και ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις εξελίξεις που αυτό πυροδότησε. Συνεπώς δεν μπορώ να αποκλείσω σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα».

 

Ο κ. Κουμουτσάκος αφού ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ επιθυμεί λύση στο ζήτημα του ονόματος, όπως και την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για την Ελλάδα. «Η σημαντικότερη ένστασή μας έγκειται στον συνδυασμό του ονόματος της γειτονικής χώρας με τη δήθεν «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί θερμοκήπιο εθνικισμού» ανέφερε.

 

Σε ερώτηση για το ζήτημα του Κοσόβου, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε την σταθερή θέση της Ελλάδας να μην αναγνωρίσει το Κόσσοβο. Επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ενώ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται τελευταία για λύση με ανταλλαγή εδαφών. «Οι αλλαγές στον χάρτη των Βαλκανίων δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εάν βεβαίως υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα τη στηρίξουμε υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι μια τέτοια συμφωνία πρέπει να είναι το κλείσιμο ενός κεφαλαίου αβεβαιότητας, τριβών και εντάσεων στα Βαλκάνια. Όχι ένα πράσινο φως για την έναρξη ενός καινούργιου» επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

Για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία ανέφερε ότι το 2009 είχε επιτευχθεί μία καλή συμφωνία αλλά δεν κυρώθηκε με ευθύνη της αντιπολίτευσης που σήμερα είναι στην εξουσία.

 

Για την Τουρκία ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει καλές και παραγωγικές σχέσεις καλής γειτονίας: «Εμείς ευχόμαστε και εργαζόμαστε για την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία. Σχέσεων θεμελιωμένων στο στέρεο έδαφος του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις. Και βέβαια να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την εγκατάλειψη του παρωχημένου καθεστώτος εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Αυτά είναι βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Εμείς το θέλουμε. Εκείνη το μπορεί;» διερωτήθηκε.

 

Ερωτηθείς για την κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι παρά τον σαφή δυτικό προσανατολισμό της η Ελλάδα, εξαιτίας των ιδιαίτερων ιστορικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών δεσμών με τη Ρωσία μπορεί να αποτελέσει έναν κρίσιμο δίαυλο επικοινωνίας της Μόσχας με τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς.

 

Ειδικότερα για τις ελληνο-σερβικές σχέσεις ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης και τόνισε ότι – πέρα από την λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας – είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί και ένας μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας που θα επιτρέπει τη συνεννόησή σε θέματα διμερούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

 

Ο κ. Κουμουτσάκος, στην συνέντευξη του στην σερβική εφημερίδα, αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Σερβίας. Επισήμανε ότι αποτελεί στρατηγική θέση της ΝΔ να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων.

 

Ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας επισκέπτεται το Βελιγράδι, όπου σήμερα θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Αννα Μπέρναμπιτς, τον υπουργό Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσις και την υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Γιάντρανκα Γιοκσίμοβιτς. Το απόγευμα, θα μιλήσει στο «7th EU Southeast Europe Summit” του Economist που πραγματοποιείται με θέμα την διεύρυνση της ΕΕ και την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαίρνει τα πάνω του ο Γενικός Δείκτης
Επόμενο άρθροΆλμα για το ιταλικό ομόλογο