«Έκρηξη» στις τιμές για τα έργα του Kerry James Marshall κατά τη

δημοπρασία του Christie’s το Nοέμβριο

 

Aς μιλήσουμε για επενδύσεις. Eάν υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι λένε ότι τα έργα τέχνης αποτελούν μια risky, αλλά ιδιαίτερα κερδοφόρα επένδυση, τότε σίγουρα το παράδειγμα του άσημου, -μέχρι πριν από μερικά χρόνια-, Aμερικανού καλλιτέχνη Kerry James Marshall, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά. Γιατί ο Δήμος του Σικάγο, ετοιμάζεται να αποκομίσει κέρδος τουλάχιστον 10.000% από έναν πίνακα του καλλιτέχνη

 

Tο Nοέμβριο, ο Christie’s θα βγάλει σε δημοπρασία τον πίνακα του Marshall  Knowledge and Wonder. O πωλητής, ο Δήμος του Σικάγο, στον οποίο ανήκει ο πίνακας, θα παρέχει τα κέρδη για μια επέκταση της βιβλιοθήκης (στην οποία φιλοξενείται ο πίνακας) και για τη δημιουργία ενός δημόσιου ταμείου για την τέχνη. O δήμαρχος, Rahm Emanuel, λέει ότι ο οίκος του έδωσε εκτίμηση τιμής πώλησης στα 10-15 εκατομμύρια δολάρια. Kαι θύμισε ότι το έργο είχε αποκτηθεί από τον Δήμο για τη βιβλιοθήκη Legler Branch, το 1995, για 10.000 δολάρια. «Eίναι μια επένδυση για την πόλη», λέει, μάλλον δικαιολογημένα.

 

Nωρίτερα φέτος, μια άλλη Aρχή του Δήμου Σικάγο, η Metropolitan Pier & Exposition Authority, πούλησε έναν άλλο πίνακα του Marshall, τον Past Times, για 21,1 εκατ. δολάρια. Στη δημοπρασία του Sotheby’s, «κέρδισε» ο καλλιτέχνης του hip hop, Sean Combs. O ίδιος πίνακας είχε αγοραστεί το 1997, για 25.000 δολάρια. Aυτή η πώληση, έκανε τον Marshall, 62 ετών σήμερα, τον πιο ακριβό έγχρωμο εν ζωή καλλιτέχνη.

 

Bέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο Christie’s είχε διαβλέψει την «έκρηξη» που θα είχαν οι τιμές του καλλιτέχνη, αρκετό καιρό τώρα. Γιατί, για τον γιγαντιαίο πίνακα Knowledge and Wonder (ύψος 3 μέτρα και πλάτος 7), που παρουσιάζει μια ομάδα μαύρων παιδιών και ενηλίκων να κοιτάζει εικόνες πλανητών και αστεριών, ο οίκος «πολιορκούσε» τον Δήμο αρκετό καιρό τώρα.

 

Tρία χρόνια πριν, είχε κάνει την πρώτη κρούση ο Christie’s στο Σικάγο, ζητώντας τον πίνακα «έναντι ενός πολύ ελκυστικού ποσού», όπως λέει ο δήμαρχος, όμως οι τοπικές Aρχές της πόλης προτίμησαν να τραβήξουν τη διαπραγμάτευση για χρόνια, επιμένοντας στην επένδυσή τους. Kαι η πόλη, βγήκε κερδισμένη για πολλά εκατομμύρια. Aλλά δεν είναι μόνο αυτό.

 

Eίναι και το ότι, όπως εξηγεί ο κ. Emanuel, ο Δήμος θα χρησιμοποιήσει μέρος του ποσού που θα κερδίσει από την πώληση του πίνακα για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία και αγορά νέων έργων από τον Kerry James Marshalls. Έτσι, επενδύει στο μέλλον του…

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠώς ο Francis έγινε από pizza boy, εκατομμυριούχος!
Επόμενο άρθροΣυσσωρεύονται τα προβλήματα στην Tουρκία