Ο κυβερνών συνασπισμός της Ιταλία θέλει να βοηθήσει τους Ιταλούς να επενδύσουν σε ιταλικά κρατικά ομόλογα, μέσω φοροαπαλλαγών, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Σαλβίνι, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Όπως είπε, ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε πολίτες που αγοράζουν κρατικό χρέος «είναι στο συμβόλαιο του κυβερνώντος συνασπισμού».

 

«Στηρίζουμε την ιδέα του να βοηθήσουμε τους επενδυτές που επενδύουν σε κρατικό χρέος εδώ και χρόνια», πρόσθεσε, μιλώντας στο RAI 3.

 

Προ λίγων ημερών, ο Αρμάντο Σίρι, υφυπουργός Υποδομών και βουλευτής της Λέγκας, είχε δηλώσει στο Reuters πως το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ως και 15 δισ. ευρώ σε ιταλικά ομόλογα.

 

Τα ιταλικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν λιγότερο από το 5% του ιταλικού δημόσιου χρέους, το οποίο αγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ.

 

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εκφράσει ωστόσο αμφιβολίες για τη νομιμότητα ενός μέτρου που θα εξαιρεί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε επισημάνει πηγή στο Reuters.

 

Σημειώνεται πως χθες, η εφημερίδα La Stampa έγραφε πως η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει διάφορα μέτρα, για την περίπτωση περαιτέρω διεύρυνσης των spreads των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζιουζέπε Κόντε και οι υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία θα μπορούσαν να διοργανώσουν κάποιο roadshow για να στηρίξουν τα κρατικά ομόλογα της χώρας, ή η κυβέρνηση θα μπορούσε να απευθύνει έκκληση στους Ιταλούς πολίτες να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, όπως ανέφερε η εφημερίδα.

 

Επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού ο Τρία

 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Τζιοβάνι Τρία, δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι αρμόζει να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις στο πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού της.

 

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί και δεν πρέπει» να βασίζει τις προβλέψεις της σε σενάρια πτωτικού ρίσκου.

22 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, στα 27 δισ. ευρώ το 2020 και στα 25 δισ. ευρώ το 2021.

 

Ο κ. Τρία γνωστοποίησε επίσης πως η κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη 15 δισ. ευρώ για τις δαπάνες του 2019, 6,9 δισ. ευρώ από τις περικοπές σε δαπάνες και 8,1 δισ. ευρώ από επιπλέον έσοδα.

 

Παράλληλα, ο κ. Τρία είπε πως περιμένει να υπάρξει συνεργασία με την ΕΕ αναφορικά με τον προϋπολογισμό.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤέσσερις νεκροί από τη βύθιση σκάφους με μετανάστες ανοικτά της Σμύρνης
Επόμενο άρθρο«Βαποράκι» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση