Τους όρους που προτείνει η ΡΑΕ για τη διεξαγωγή του τρίτου διαγωνισμού για τις ΑΠΕ τον Δεκέμβριο παρουσίασε ο Διονύσης Παπαχρήστου στο συνέδριο της A-Energy.

 

Ο συντονιστής της ομάδας ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ, παρουσίασε και ανέλυσε τα συμπεράσματα από τους δυο προηγούμενους διαγωνισμούς που οδήγησαν και σε χαμηλότερες τιμές.

 

Τα συμπεράσματα αυτά χρησιμοποιούνται για τον τρίτο διαγωνισμό, ο οποίος προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 4-5-6 Δεκεμβρίου για τις τρεις ομάδες έργων.

 

Στην συνέχεια παρουσίασε τους όρους με τους οποίους προτείνεται η πραγματοποίηση της επόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας. Ένας εκ των όρων, ο φραγμός που προτείνεται να επιβληθεί για το 20% επί του συνόλου της ισχύος του διαγωνισμού για έναν συμμετέχοντα, όπως και για το ποσοστό 75% για την κάλυψη της ισχύος του διαγωνισμού, δημιούργησαν επιφυλάξεις και  αντιρρήσεις από την πλευρά των επενδυτών.

 

Με τη σειρά τους και στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου οι εκπρόσωποι των επενδυτών, κ.κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος ΣΕΦ, Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ και Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ παρουσίασαν τις δικές τους απόψεις.

 

Ανάμεσα σε αυτές προτάθηκε η κατάργηση της άδειας παραγωγής που θα απαλλάξει και την ΡΑΕ από περιττή γραφειοκρατία, η αποδέσμευση από την υποχρέωση συμμετοχής στους διαγωνισμούς των μικρών φ/β, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι για τις φ/β μονάδες, χρειάζεται βελτίωση των τιμών FIT, καθώς διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις τιμές του διαγωνισμού, οπότε δεν κινείται η αγορά. Τέθηκαν επίσης  θέματα σύνδεσης στο δίκτυο αλλά και εγγυητικών.

 

Ο κύριος Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παρουσίασε το πρόγραμμα και τους φιλόδοξους στόχους της εταιρίας όπως επίσης και την εμπειρία της από την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ, παρουσίασε θέματα και δράσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση στις ΑΠΕ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής
Επόμενο άρθροΟ Πειραιάς τείνει να γίνει το «νούμερο ένα» λιμάνι της Μεσογείου και της Ευρώπης