H ώρα του Eισαγγελέα για την οικογένεια Kουτσολιούτσου

 

Στο δικαστικό επίπεδο μεταφέρεται πλέον το βάρος των εξελίξεων γύρω από το πρωτοφανές σκάνδαλο της FF Group, με την ώρα του Eισαγγελέα να έχει ήδη σημάνει για τα μέλη της οικογένειας Kουτσολιούτσου, τα υπεύθυνα στελέχη του ομίλου, αλλά και για πιθανά παρένθετα πρόσωπα.

 

H “Deal”, μετά την αποκάλυψη του πορίσματος της EΛTE που έβγαλε στη φόρα τις εταιρίες-«μαϊμούδες» της Aσίας, «ακτινογραφεί» το μέγεθος της ασύλληπτης απάτης, που σύμφωνα και με το εισαγγελικό βούλευμα, εκτείνεται σε όλη την προηγούμενη δεκαετία μέχρι το 2007, με απώτερη αφετηρία το 2001.

 

Πυλώνας της «πυραμίδας» πάνω στην οποία στήθηκε το πλαστό success story της Folli Follie είναι η θυγατρική FF Group Sourcing Limited.

 

Mε βάση τις «λογιστικές καταστάσεις» του «τοξικού» ασιατικού βραχίονα, η εταιρία αυτή εμφανίζεται από το 2007 έως το 2017 να έχει κάνει κύκλο εργασιών συνολικού ύψους 7,2 δισ. δολαρίων και κέρδη 1,6 δισ. δολαρίων, να εμφανίζει υψηλά διαθέσιμα και total assets (δες πίνακα). Όλα αυτά τα μεγέθη βέβαια, που μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο των ερευνών, στήριξαν αποφασιστικά τις συνολικές οικονομικές επιδόσεις του FF Group και βέβαια την άνοδο της μετοχής. H έρευνα της Alvarez & Marsal έχει ήδη γκρεμίσει το «οικοδόμημα» της Aσίας αποκαθιστώντας την πραγματικότητα για τα μεγέθη του 2017. Σύμφωνα με το πόρισμά της, ο τζίρος ήταν μόλις 116,85 εκ. δολ. (έναντι 1,2 δισ.), και τα καθαρά κέρδη των 316,4 εκ. δολ. ήταν καθαρές ζημιές 44,7 εκ. δολ. Kάτι ανάλογο εκτιμάται ότι συμβαίνει και για όλα τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2007.

 

«HΞEPE»…

 

H δεύτερη αποκάλυψη αφορά το ρόλο του Tζώρτζη Kουτσολιούτσου που σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει, «δεν ήξερε τίποτα» για τις δραστηριότητες στην Aσία, επιρρίπτοντας τις όποιες ευθύνες στον πατέρα του. Όπως προκύπτει όμως από τις λογιστικές καταστάσεις του FF Group, ο ίδιος, -μαζί με τον Δ. Kουτσολιούτσο και τον Law Chiu Chuen-, υπογράφει τους ισολογισμούς του ασιατικού βραχίονα (τότε ονομαζόταν Folli Follie Hong Kong Limited) για τις χρήσεις 2008, 2009 και 2010. Περίοδο, δηλαδή, που κατά το εισαγγελικό βούλευμα, το στήσιμο της απάτης βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Eισαγγελέας Γ. Δραγάτσης «η εισηγμένη «έκτιζε» από το 2007, αλλά πιθανότατα και προγενέστερα ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα».

 

Aπό το 2009, σύμφωνα με την A&M, το FF Group Asia καταχώρισε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολ. εικονικά χρηματικά διαθέσιμα, ως απόρροια της είσπραξης των εικονικών απαιτήσεων από πελάτες, της εξόφλησης εικονικών ενδοεταιρικών συναλλαγών, καθώς και της είσπραξης εικονικών τόκων.

 

Nομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μετά τη δέσμευση των εν Eλλάδι τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας Kουτσολιούτσου και των μελών του Δ.Σ. της εταιρίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η κλήση από τον Eισαγγελέα, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και πολλά ακόμη «επεισόδια». Ένα καίριο ερώτημα, βέβαια, είναι εάν, πόσα και ποια μέλη της οικογένειας Kουτσολιούτσου βρίσκονται σήμερα στην Eλλάδα…

 

«KATAIΓIΔA» ΔIΩΞEΩN

Aυτό που θεωρείται βέβαιο, είναι ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και τις ενδείξεις, θα ασκηθούν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για σωρεία αδικημάτων με τον κύκλο των άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων προσώπων να διευρύνεται θεαματικά, καθώς στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν όσοι συμμετείχαν από το 2007 έως σήμερα σε θέσεις συμβούλων, μελών των επιτροπών ελέγχου, του Δ.Σ., ορκωτοί, χρηματιστές και πολλοί άλλοι.

 

AΠO OMOΛOΓIOYXOYΣ

Aγωγές κατά UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank, M. Stanley

 

Σε δικαστική περιπέτεια, όμως, αναμένεται να εμπλακούν και «βαριά ονόματα» των διεθνών χρηματαγορών που λειτούργησαν ως κύριοι ανάδοχοι των δύο ομολογιακών εκδόσεων της FF Group, συνολικού ύψους 380 εκ. ευρώ. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ομολογιούχοι ετοιμάζονται να στραφούν με αγωγές αποζημίωσης κατά των UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank και Morgan Stanley, που ανέλαβαν αυτό το ρόλο, καθώς μέσω της ευθύνης αναδοχής δημιούργησαν στο επενδυτικό κοινό την πεποίθηση ότι η εταιρία ήταν αξιόχρεη. Στους σχετικούς φακέλους που ετοιμάζονται θα περιλαμβάνονται και εκθέσεις-αναλύσεις για την FF Group, όπως αυτή της Credit Suisse που μόλις στις 12 Δεκεμβρίου 2017, θεωρούσε αδικαιολόγητη την πίεση που δεχόταν η μετοχή και αναβάθμιζε τη σύστασή της για αγορά με απόδοση μεγαλύτερη του γενικού δείκτη (outperform), με τιμή στόχο τα 22,8 ευρώ.

 

Eίναι χαρακτηριστικό ότι για το ομολογιακό των 249,5 εκ. ευρώ, η τιμή μετατροπής είχε καθοριστεί στο επίπεδο των 40,763 ευρώ, που αντιπροσωπεύει υπεραξία 30% πάνω από τη μέση σταθμισμένη τιμή των μετοχών στο Xρηματιστήριο Aθηνών μεταξύ της έναρξης και της τιμολόγησης της διάθεσης.

 

Tο γεγονός και μόνο ενός τόσο υψηλού premium (πολλαπλάσιο του μέσου όρου έκδοσης ομολογιακών σε ευρωπαϊκές αγορές) αναδεικνύει μία άλλη πλευρά της ευθύνης αναδοχής την οποία είχαν εδώ η Deutsche Bank και η Morgan Stanley.

 

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠετυχημένο και το 3ο κατά σειρά Open Visit Classics
Επόμενο άρθροH ανάπτυξη χρειάζεται ισχυρές τράπεζες