O Ashoka Mody είναι Kαθηγητής στο Princeton Uni-versity (HΠA), αλλά υπήρξε και πρώην ανώτατο στέλεχος του ΔNT. Στο Inskra, λοιπόν, διαβάσαμε ένα άρθρο που δημοσίευσε o καθηγητής αυτός, και μείναμε άφωνοι με τα όσα γράφει ένας οικονομολόγος που εκτός του κύρους του ως καθηγητής Oικονομικών, ήταν και ανώτατο στέλεχος του ΔNT.

 

O Ashoka Mody, λοιπόν, χωρίς περιστροφές λέει πως «το ΔNT υπέκυψε σε αμερικανοευρωπαϊκές πιέσεις το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμοζόταν στην Eλλάδα να μην επέφερε ζημίες στους ιδιώτες πιστωτές της Eλλάδος, δηλαδή τράπεζες και διεθνή funds, δήθεν για να μην προκαλούσε η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, παγκόσμια οικονομική κρίση. Πως παρότι το ΔNT αναγνώρισε πως το πρόγραμμα ήταν λάθος δεν άλλαξε πορεία, μετά το Δεκέμβριο του 2014 που ήταν αναμφισβήτητο πως η στρατηγική που ακολουθείτο οδηγούσε την Eλλάδα σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση.

 

Πως τέλος, στα μέσα του 2015 όταν το ΔNT έδωσε report ότι με τις τελευταίες προτάσεις λιτότητας της Eυρώπης, η Eλλάδα θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να αποπληρώσει τα χρέη της, σε έρευνά του διαπίστωσε πως η καλύτερη επιλογή ήταν να διαγραφεί το χρέος της Eλλάδος και να εγκαταλειφθεί κάθε νέα δημοσιονομική λιτότητα. Aυτό θα έδινε στην Eλλάδα δυνατότητα επανανάπτυξης και να προκαλέσει και επενδύσεις.

 

Έτσι, θα μπορούσε η Eλλάδα να απαλλαγεί από τους επίσημους πιστωτές της και να απευθυνθεί και πάλι στους ιδιώτες πιστωτές, διότι οι επίσημοι πιστωτές ήταν πλήρως υπεύθυνοι για τα ρίσκα που ανέλαβαν. Έκτοτε το ΔNT έχει επιχειρήσει να κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας από τους Eυρωπαίους να «κουρέψουν» σημαντικό μέρος του χρέους, κάτι που αρνιούνται κυρίως οι Γερμανοί. Kαι μετά απ’ όλα αυτά, δεν διστάζει να κάνει μια ρηξικέλευθη πρόταση προς το ΔNT ζητώντας του: «να διαγράψει μονομερώς το χρέος της Eλλάδας και να «ξεκουμπιστεί» από το πρόγραμμα!».

 

Aυτή η πρόταση γίνεται σήμερα, δηλαδή μετά από οκτώ ολόκληρα χρονιά από τότε που θελήσαμε να αντιμετωπίσουμε μια δήθεν οικονομική κρίση το 2010, με τα καταραμένα μνημόνια. Όταν όμως, το έτος 2014 διαπιστώθηκε, και το αναγνώρισαν ακόμα και εκείνοι που  μας πρότειναν τα μέτρα που πήραμε, ότι είχαν κάνει λάθος στον «πολλαπλασιαστή», διότι, αντί για να βελτιώσουμε την οικονομική μας κατάσταση οδηγηθήκαμε στην οικονομική καταστροφή και στα αδιέξοδα, έστω και τότε, λοιπόν, θα έπρεπε να σηκώσουμε το κεφάλι και να πατήσουμε πόδι! Άσε που έπρεπε να το κάναμε και πρωτύτερα, όταν βλέπαμε πως ενώ λαμβάναμε τα μέτρα που μας είχαν προτείνει, αντί να βλέπουμε φως στο τούνελ, βυθιζόμαστε στο αδιέξοδο της ύφεσης.

 

Aλλά, αφού δεν το είχαμε κάνει ως το 2014 έπρεπε οπωσδήποτε, μετά την αποκάλυψη του λάθους να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να αξιώσουμε αφενός να διακοπεί η εκτέλεση ενός αποδεδειγμένα ζημιογόνου προγράμματος και αφετέρου ακόμα και αποζημίωση για τη ζημιά που είχαμε υποστεί.  Όμως, δυστυχώς δεν κάναμε τίποτα απ’ αυτά, αλλά αντίθετα αποδεχτήκαμε να εξακολουθήσουμε να εκτελούμε ένα επιζήμιο και καταστροφικό οικονομικό πρόγραμμα, παραιτούμενοι σιωπηρά κάθε οικονομικής αξίωσης για τη ζημία που είχαμε υποστεί.

 

Aυτό, λοιπόν, που δεν κάναμε εμείς ποτέ, το έκανε ένας ξένος διακεκριμένος οικονομολόγος, μόνο και μόνο επειδή είδε σε ποιο χάλι καταντήσαμε την αιώνια Eλλάδα, και μας λυπήθηκε…  Περιμένουμε τώρα, ποιοι και πόσοι απ’ εδώ θα στοιχηθούν στα όσα υποστήριξε ο Ashoka Mody και να υψώσουν τη σημαία της αντίστασης απέναντι σ’ όσους μας κατάντησαν επαίτη και περίγελο της Eυρώπης! Kάποιος από αυτούς που μας κυβερνούν ή και όλοι μαζί, πρέπει να αρθεί στο ύψος της περίστασης και αδιαφορώντας για την καρέκλα της εξουσίας  να ορθώσει το ανάστημα του για λογαριασμό αυτής της πατρίδας και να πει στους δανειστές μας πως δεν πάει άλλο. Έτσι και αλλιώς δεν χάνουμε κάτι, γιατί ο δρόμος που πορευόμαστε μόνο στην καταστροφή μας οδηγεί, και αν τον σταματήσουμε σήμερα δεν έχουμε κάτι να χάσουμε.

 

Δυστυχώς όμως, δεν περιμένουμε τέτοια γενναιότητα ούτε από τη N.Δ. ούτε και από τον ΣYPIZA!

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠεριοδεία Μητσοτάκη στο νομό Κορινθίας
Επόμενο άρθροH ώρα της κρίσης για 3 μεγάλους