Την έντονη αντίδρασή της για τη λήξη της τεχνικής βοήθειας και το κλείσιμο του γραφείου του ΙLO στην Ελλάδα εκφράζει η ΓΣΕΕ στην υπουργό Εργασίας με επιστολή που απέστειλε, μετά την επίσημη ενημέρωση που είχε η Συνομοσπονδία από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

 

Με την επιστολή της η Συνομοσπονδία ζητά από το Υπουργείο Εργασίας να επανεξετάσει την άρνηση της Ελλάδας για συνέχιση της τεχνικής βοήθειας από το ILO, με δεδομένο ότι είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός με εμπειρογνωμοσύνη στα θέματα της εργασίας, που διασφαλίζει με την παρουσία του τον θεσμικό τριμερή κοινωνικό διάλογο.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου ο ρόλος, η εμπειρία και η παρουσία του ILO θα ήταν πολύτιμες είναι το εύρος της αδήλωτης εργασίας και οι συνθήκες αναγκαστικής εργασίας (δουλείας) στον αγροτικό τομέα, γεγονότα για τα οποία η Ελλάδα καταδικάσθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Για τα θέματα αυτά, η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκληση των (συν)αρμοδίων Τμημάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (Αδήλωτης Εργασίας, ΣΚΕΕΕ, ΣΥΑΕ) αλλά το αίτημά της δεν έχει γίνει δεκτό. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ, πέραν του Υπουργείου Εργασίας, έχει ήδη αποστείλει στο ILO την από 5-9-2018 Αναφορά των 164 πυρόπληκτων εργατών γης στη Ν. Μανωλάδα Ηλείας, υπόθεση για την οποία έγινε γνωστό ότι δόθηκε παραγγελία από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και για τη διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου.

 

Οπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, «θεωρούμε εσφαλμένη την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργήσει με διεθνείς οργανισμούς ή άλλους φορείς, που δεν έχουν ούτε τα εχέγγυα γνώσης του πεδίου των εργασιακών δικαιωμάτων, ούτε τη θεσμική ευθύνη διασφάλισης της τριμερούς δομής του απαιτούμενου κοινωνικού διαλόγου».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΆνοιγμα της Wyndham σε Κρήτη και Κύπρο
Επόμενο άρθροΌμηρος του υπουργού Άμυνας ο πρωθυπουργός