Περίπου 100 Ιρανές γυναίκες είχαν χθες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εθνική ομάδα της χώρας τους να επικρατεί 2-1 της Βολιβίας σε ένα φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στο εθνικό στάδιο Azadi.

 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο βήμα στην ισλαμική δημοκρατία, καθώς οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από τη συμμετοχή σε αγώνες από την ισλαμική επανάσταση του 1979, με τις αρχές να ισχυρίζονται ότι πρέπει να προστατεύονται από την αρρενωπή ατμόσφαιρα. Η απαγόρευση των γυναικών στα γήπεδα έχει συχνά επικριθεί από όλο το πολιτικό φάσμα.

 

Αυτή την Τρίτη όμως οι γυναίκες οπαδοί είχαν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την ομάδα τους με κόρνες και σημαιάκια με τα εθνικά τους χρώματα, δημιουργώντας μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Οι Αρχές της Τεχεράνης αποφάσισαν λίγες ημέρες πριν, ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός γυναικών θα μπορούσε να παρακολουθήσει το ματς.

 

“Οι γυναίκες που επιτρέπεται να εισέλθουν στο στάδιο Azadi είναι μέλη των οικογενειών των παικτών της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, ανήκουν στις εθνικές γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου, είναι γυναίκες υπάλληλοι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και βεβαίως απλοί φίλαθλοι του ποδοσφαίρου”, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

 

Σημειώνεται ότι ένα ντέρμπι του 1981 είχαν παρακολουθήσει γυναίκες μόνο κατ’ εξαίρεση. Γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο γήπεδο «Azadi» (που σημαίνει «ελευθερία») χωρητικότητας 100.000 θέσεων και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνη τον αγώνα του Ιράν με την Ισπανίας.

 

Επίσης ορισμένες γυναίκες μέλη του κοινοβουλίου κλήθηκαν να παρίστανται στον προκριματικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Ιράν κατά της Συρίας τον Σεπτέμβριο του 2017 και τουλάχιστον μία επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώθηκε το 1ο ATHEX Small-Cap Conference
Επόμενο άρθροΣτο 1,5% η ανάπτυξη το 2017