Σε ανήφορο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που επηρεάζονται άμεσα από τις ιταλικές εξελίξεις, αλλά και δεν μπορούν να βρουν στήριγμα στις εσωτερικές. Η κυβέρνηση βλέπει, όπως προκύπτει από τη συνάντηση Τσίπρα- Ντράγκι , σταδιακή αποσύνδεση από το ιταλικό ομολόγο, αλλά αυτό προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από την αγορά. Πέρα από τους εξωγενείς παράγοντες, όμως, εξελίξεις όπως η παραίτηση Κοτζιά, αν και εκτός της σφαίρας της οικονομικής πολιτικής, σίγουρα δεν βοηθούν επαναφέροντας το πολιτικό ρίσκο στο προσκήνιο.

 

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σκαρφαλώνει και πάλι στο 4,5% με άνοδο 1,56% ή 7 μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στην ΗΔΑΤ. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει ανοίξει στις 422 μονάδες βάσης.

 

H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει αυξηθεί περίπου 40 μονάδες μέσα στον τελευταίο μήνα και κινδυνεύει να επανέλθει στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, όταν οι ανησυχίες για την Ιταλία βρίσκονταν στο απόγειο και η μετάδοση του ιταλικού ιού έστελνε την απόδοση στο 4,8%. Εξακολουθούν πάντως να βρίσκονται 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το φθινόπωρο του 2017. Η απόδοση του διετούς την ίδια ώρα κινείται στο 4,75% και του 30ετους υπερβαίνει το 5%.

 

Υπό τις συνθήκες αυτές αρχίζουν να χτυπούν καμπανάκια για το κόστος δανεισμού, όπως αυτό της Capital Economics. Οι ειδικοί της CE προειδοποιούν πως το αυξημένο κόστος δανεισμού αντισταθμίζει τα όποια οφέλη για την οικονομία από τη χαλάρωση της λιτότητας και θα μπορούσε να υπονομεύσει τους στόχους για την ανάπτυξη και κατά συνέπεια για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από τους οποίους εξαρτάται και η ελάφρυνση του χρέους.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝα δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης Κοτζιά
Επόμενο άρθροΠαίρνει το καπελάκι του λέγοντας αντίο με θυμό