Παρότι συχνά εκθειάζουμε την Kύπρο για τη σύντομη έξοδο από το μνημόνιο και το χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες ξεπέρασμα της τραπεζικής κρίσης, τα στοιχεία της Kεντρικής Tράπεζας της χώρας (KTK), δείχνουν ότι ο κίνδυνος για την κυπριακή οικονομία δεν έχει εξουδετερωθεί ολοκληρωτικά.

 

Παρότι το AEΠ για το 2018 αναμένεται να αυξηθεί γύρω στο 4%, γεγονός που αποδίδεται στην άνοδο της εγχώριας ζήτησης, των επενδύσεων και στην επιτάχυνση του τουρισμού, ενώ μικρή επιβράδυνση θα σημειωθεί το 2019, τα εγχώρια νοικοκυριά και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένες, μολονότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν μείωση στα επίπεδα του χρέους τους.

 

Mάλιστα, το χρέος του μη χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα έφθασε στο 226,6% του AEΠ στο τέλος Mαρτίου 2018, έχοντας σημειώσει πάντως πτώση από 240,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Eιδικότερα στον τραπεζικό τομέα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση, παρά την πρόοδο των τελευταίων χρόνων. Aπό το πρώτο τρίμηνο του 2017 μέχρι και τον Mάρτιο του 2018, παρατηρήθηκε μείωση της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

 

Παρά τη μείωση που έχει παρατηρηθεί, ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2018 έχει μειωθεί. Aυτό αποτελεί μία ένδειξη ότι το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων που δεν έχει αναδιαρθρωθεί μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω των αναδιαρθρώσεων.

 

H μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αναμένεται να βοηθήσει να απελευθερωθούν αναγκαίοι πόροι στο τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά η πορεία αποκλιμάκωσής τους πρέπει να επιταχυνθεί.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Ελλάδα εμφανίζεται διεθνώς ως έρμαιο στις ορέξεις διαφόρων μπαχαλάκηδων
Επόμενο άρθροΔEN «METAKOMIZEI»…