Τα μέλη του Πράσινου Κλιματικού Ταμείου (Green Climate Fund – GCF) του ΟΗΕ ενέκριναν αυτή την εβδομάδα περισσότερα από 1δις δολάρια επενδύσεων για την χρηματοδότηση 19 έργων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Η χρηματοδότηση, η οποία ανακοινώθηκε την Κυριακή (21 Οκτωβρίου) και προβλεπόταν από τη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), αφορά τόσο μέτρα μετριασμού των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής όσο και ενίσχυσης τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συνολικά, το GFC έχει δεσμευτεί να επενδύσει 1,04 δισ. δολάρια στα έργα – μια κίνηση που ισχυρίζεται ότι θα κινητοποιήσει κεφάλαια συγχρηματοδότησης ύψους 4,2 δισ. δολαρίων.

 

Στις επενδύσεις περιλαμβάνεται ένα έργο ανανεώσιμης ενέργειας στην Τόνγκα, ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας στη Δημοκρατία του Κιργιζιστάν και μέτρα προστασίας των πόρων γλυκού νερού στο Μπαχρέιν, όπου έλαβε άλλωστε χώρα η συνάντηση. Άλλα έργα αφορούν την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, τα οικολογικά μέτρα χρηματοδότησης και την ενεργειακή απόδοση στις αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως.

 

Ουσιαστικά, το Ταμείο, που οποία ιδρύθηκε το 2010 ως μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού της UNFCCC, ξεκίνησε μια διαδικασία για να ξαναγεμίσει τα ταμεία του, μετά από την απόσυρση των αμερικανικών κονδυλίων από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόοδος που σημειώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου στο Μπαχρέιν, θεωρείται απαραίτητη για την εξομάλυνση των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα τον Δεκέμβριο, με στόχο την έγκριση των κανόνων εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

 

Οι εταίροι συμφώνησαν επίσης να αρχίσουν να αναζητούν νέα χρήματα για το ταμείο το επόμενο έτος. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσύρει τα δύο από τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια που είχε υποσχεθεί ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, συνέβαλε σημαντικό στο έλλειμμα των προβλεπόμενων περιουσιακών στοιχείων του ταμείου. Αυτό έχει καταστήσει ακόμα πιο σημαντική την ανασύσταση του ταμείου, καθώς έχει διαθέσει πλέον περισσότερα από 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 93 έργα, με περισσότερες προτάσεις να περιμένουν έγκριση χρηματοδότησης.

 

Το ταμείο με έδρα τη Νότια Κορέα θεωρείται βασικό μέσο για τα αναπτυξιακά προγράμματα που σχετίζονται με το κλίμα παγκοσμίως, και κατά συνέπεια, για την έγκαιρη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

“Η κλιματική χρηματοδότηση και η διαμόρφωση κλιματικού σχεδιασμού είναι τα δύο μεγαλύτερα ‘αγκάθια’ για την ανάληψη κλιματικών δράσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Paul Oquist, συμπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του CGF από τη Νικαράγουα. “Το GCF διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο και στα δύο”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠρώτη προτεραιότητα η τόνωση της παραγωγής και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους
Επόμενο άρθροΣτα 323,378 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος το β’ τρίμηνο