Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνουν όλα τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έρχονται τις επόμενες ημέρες.

 

Η αρχή γίνεται με τις διατάξεις που θα ανοίγουν το δρόμο για την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους ενώ στα σχέδια του Μαξίμου περιλαμβάνεται και η νομοθέτηση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ τώρα, μολονότι πρόκειται για ένα μέτρο που όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021.

 

Με τα θετικά μέτρα που θα πάρουν σύντομα το δρόμο προς τη Βουλή, η κυβέρνηση επιδιώκει έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ενισχύσει το κοινωνικό της προφίλ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13%, θα περιλαμβάνεται σε ένα από τα νομοσχέδια. Οι άλλες ρυθμίσεις θα αφορούν τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η μείωση σε δυο φάσεις του ΕΝΦΙΑ, των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% με ρυθμό 1% το χρόνο σε ορίζοντα τετραετίας αλλά και του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 10%.

 

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε δυο φάσεις: η πρώτη 10% μεσοσταθμικά από 1ης Ιανουαρίου του 2019 και 20% κατά μέσο όρο η δεύτερη. Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν δύο αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος εποπτείας.

 

Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών μειώνονται κατά 13,3% από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος. Το ασφάλιστρο υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ), που σήμερα είναι στο 6,95%, δεν προβλέπεται να αλλάξει. Συνεπώς το κατώτατο ασφάλιστρο θα παραμείνει 167,95 ευρώ και η ελάφρυνση θα ξεκινά από εισόδημα 7.032 και πάνω.

 

Το κατώτατο πλαφόν θα παραμείνει και στο νέο σύστημα αμετάβλητο με αποτέλεσμα η κατώτατη εισφορά για σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ να μην πέφτει κάτω από τα 117,20 ευρώ τον μήνα έως τα 10.000 ευρώ εισόδημα. Μείωση εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ προβλέπεται και για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην Τουρκία η διευθύντρια της CIΑ
Επόμενο άρθροΤο VMRO-DPMNE διέγραψε τον αντιπρόεδρο του κόμματος