Μόλις 14 από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας, που αξιολογήθηκαν ως προς τις επιδόσεις τους στον ψηφιακό ανασχηματισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κατάφεραν να συγκεντρώσουν βαθμολογία από 6 έως 7 με άριστα το 10, σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περίπου 150 με 160 δήμοι, που διαθέτουν μάλιστα αρκετό προσωπικό, επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους, ωστόσο χρειάζονται άμεσα βοήθεια και υποστήριξη.

 

Από την άλλη πλευρά, 85 μικροί δήμοι, μικρά νησιά και ορεινοί δήμοι δεν διαθέτουν υποδομές, ούτε προσωπικό και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ως προς την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, την ίδια στιγμή που έχουν σωρεία άλλων προβλημάτων να επιλύσουν.

 

Τα παραπάνω στοιχεία, που προκύπτουν από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την ΚΕΔΕ, παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, Ι. Τσιάμης, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Καλογερόπουλος, τόνισε ότι “σήμερα δεν γνωρίζουν οι Περιφέρειες ή οι Δήμοι ποιες είναι οι αποφάσεις εκείνες με τις οποίες μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα” και ανέφερε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες είναι άγνωστες στους περισσότερους.

 

Ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο του νέου έργου που ξεκινά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών και την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των αυτοδιοικήσεων, θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει οτιδήποτε έχει σχέση με την αυτοδιοίκηση και τον πολίτη.

 

Ο κ. Τσιάμης τόνισε ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους Δήμους και τις Περιφέρειες και σημείωσε ότι ύστερα από πέντε χρόνια και πλέον έντονης προσπάθειας από την πλευρά της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ, του υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕΤΑΑ, ξεκινά πλέον ένα σημαντικό έργο. Παρουσιάζοντάς, το, ο διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ, Ι. Γούπιος, γνωστοποίησε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Δήμων και των Περιφερειών, η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχής μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων πληροφορικής και επικοινωνιών.

 

Το έργο, με την ονομασία «Πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών», προϋπολογισμού 30,5 εκ. Ευρώ, έχει εγκριθεί, έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα» 2014-2020 και έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνεξέλεγκτος ο διαμοιρασμός δεδομένων από εφαρμογές σε smartphones
Επόμενο άρθροΑναγκάστηκε να καταβάλει αποζημιώσεις 47 εκατ. ευρώ για το Dieselgate