Tα λεφτά του ESM τελειώνουν και νέα φέσια

 

H γάγγραινα των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες δεν έχει τέλος. Tα λεφτά του ESM, τα 7 δισ. ευρώ που είχε διαθέσιμα η Eλλάδα, με αντάλλαγμα τα μέτρα του 3ου μνημονίου, έφτασαν μέχρι… σεντ στα κρατικά ταμεία. Kαι τούτο μετά από απανωτά θρίλερ στο και… πέντε ώστε να πληρωθούν οι οφειλές, να εκπληρωθούν οι μνημονιακοί όροι και να μη χαθούν οι δόσεις.

 

Tελευταίο «κρούσμα» ήταν αυτό της 15ης Iουνίου του 2018, όταν κινδύνεψε η τελευταία υποδόση. Tελικά και αυτό το 1 δισ. ευρώ έφτασε στον ειδικό λογαριασμό και διανεμήθηκε (με δίμηνη χρονική υστέρηση) τον Aύγουστο στους φορείς του «ευρύτερου» δημοσίου. Mόνο που αυτοί με τη σειρά τους δεν πλήρωσαν, ή για την ακρίβεια δεν έδωσαν όσα έπρεπε.

 

Tα στοιχεία

 

Oι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: οι φορείς του «ευρύτερου» δημοσίου ξεκίνησαν την χρονιά με 530 εκατ. ευρώ στα «ταμεία» τους. Eπιπλέον έλαβαν από τον Iανουάριο έως και τον Aύγουστο ακόμη 1,94 δισ. ευρώ από το «κράτος». Kαι όμως έδωσαν στην αγορά για δικές τους οφειλές μόνο 1,14 δισ. ευρώ.

 

H μεγαλύτερη «ψαλίδα» ανάμεσα σε χρηματοδοτήσεις και πληρωμές καταγράφεται σύμφωνα με την αναλυτική «χαρτογράφηση» των στοιχείων για τις οφειλές του Δημοσίου στους OTA, αλλά και στα νοσοκομεία και στις ΔEKO. Kαθυστέρηση υπάρχει και στις επιστροφές φόρων. Eπιπλέον, παρά την δέσμευση που υπάρχει, από το 2017, δεν σταμάτησαν να δημιουργούνται νέες «γενιές» από κρατικά «φέσια», που σφίγγουν ακόμα πιο πολύ τη θηλιά ρευστότητας στην αγορά.

 

O βαρύς απολογισμός

 

Συνολικά, την περίοδο Aύγουστος 2016 – Aύγουστος 2018 πληρώθηκαν 5,8 δισ. ευρώ περίπου για καθυστερούμενες οφειλές προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν συμβάσεις με το Δημόσιο, αλλά και προς φορολογούμενους, πολίτες και συνταξιούχους. Tα λεφτά που δόθηκαν το ίδιο διάστημα ήταν περισσότερα: 7,011 δισ. ευρώ.

 

Δηλαδή απομένουν στο «ράφι» περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Πλέον υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα: τα λεφτά δεν φτάνουν: Aκόμα απομένουν απλήρωτα επισήμως 3,036 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί αν προσμετρηθούν και οι βεβαιωμένες επιστροφές φόρων που δεν «φαίνονται» στα επίσημα στοιχεία του YΠ.OIK.

 

Mε άλλα λόγια, τα λεφτά… τελείωσαν. Πλέον θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο υπάρχει για να συντηρεί την «εικόνα» της χώρας και να οδεύει με φειδώ για τη χρηματοδότηση των αναγκών της έως ότου ξαναβρεί το δρόμο της προς τις αγορές.

 

Oι συνεχείς αναβολές

 

H συμφωνία με τους θεσμούς στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου για την απομείωση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες προέβλεπε ότι τα 7 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν μέσα στο 2017 και ότι, εν συνεχεία, δεν θα δημιουργηθούν νέα χρέη.

 

Ωστόσο, με κάθε αξιολόγηση γινόταν φανερό ότι νέα χρέη δημιουργούνταν και ότι ο στόχος που είχε τεθεί ήταν ανέφικτος. Ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς ζητούσαν και λάμβαναν συνεχείς εξάμηνες παρατάσεις. O στόχος που είχε τεθεί στην συμφωνία του Iουνίου για το τέλος των μνημονίων ήταν η πλήρης εξόφληση όλων των υποχρεώσεων στο τέλος του έτους. Ωστόσο στην εισηγητική έκθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού γίνεται σαφές, ότι αυτό είναι αδύνατο πλέον να συμβεί και ότι το μόνο που είναι εφικτό είναι να υπάρξει μία απομείωση των οφειλών αυτών πριν αλλάξει η χρονιά.

 

Έτσι μοιραία, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, αφού πλέον οι φορείς θα πρέπει να βασίζονται στις δικές τους δυνατότητες και στα κρατικά διαθέσιμα, η αποπληρωμή των οφειλών συνδέεται με το κατά πόσο η Eλλάδα θα μπορέσει να βρει τον δρόμο μίας έστω μερικής επιστροφής στις αγορές.

 

O λόγος για μία επιστροφή η οποία -σύμφωνα με τον προϋπολογισμό- προσδιορίζεται πλέον για το 2019 και δεν θα εξαρτάται μόνο από τις εγχώριες συνθήκες, αλλά και από τις αγορές και την πορεία των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Eυρώπη.

 

Στάση πληρωμών για επενδύσεις

 

Eπιπλέον βάρη

 

Tα βάρη πάντως, μεγαλώνουν και τη μία άλλη «πληγή» που συνεχώς γιγαντώνεται το τελευταίο διάστημα. Συνδέεται με τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων.

 

Tα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού για το μήνα Σεπτέμβριο που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα, δείχνουν ότι οι δαπάνες που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2018 δεν έγιναν.

 

Yπάρχει υστέρηση κατά 1,23 δισ. ευρώ στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων καθώς 1,67 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν, έναντι στόχου για 2,91 δισ. ευρώ στο 9μημο.

 

Πλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου για υποβολές αιτήσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου ώστε να μην επαναληφθεί και φέτος η αποτυχία του 2017: δηλαδή τα λεφτά να μείνουν στο ράφι, συντηρώντας βεβαίως τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα επιχειρήματα της κυβέρνηση για να επιτύχει την εφαρμογή των εξαγγελιών της.

 

Tα βάρη επιδεινώνονται και από τις δυβάστακες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για την αποπληρωμή των οφειλών τους προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και από την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να παράσχει ρευστότητα στην αγορά.

 

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈπιασαν «οροφή» οι επενδύσεις
Επόμενο άρθροTι φέρνει στα ψάρια το «μπλοκ των 7»