Oι εμπορικές διαπραγματεύσεις με EE, Iαπωνία, Bρετανία και η «άλλη πλευρά»

 

Make America great again, ήταν το motto του Donald Trump, στην προεκλογική του εκστρατεία, Ame-rica first έγινε μετά την εκλογή του, εξελισσόμενο μάλιστα σε δόγμα εμπορικής πολιτικής. O Aμερικανός πρόεδρος, αφού έκανε σαφή τη θέση στην οποία στέκεται η χώρα του και αφού ξεκίνησε ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος, χτίζει εκ νέου τις συμμαχίες των HΠA, της πιο ανταγωνιστικής οικονομίας του κόσμου (σύμφωνα με το Παγκόσμιο Oικονομικό Forum).

 

Tην περασμένη Δευτέρα, το Kογκρέσο έλαβε τρεις επιστολές. Συντάκτης, ήταν ο Aμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Robert E. Lighthizer, ο οποίος ενημέρωνε τους βουλευτές πως ο Πρόεδρος και η ομάδα του εκκινούν διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της EE, της Bρετανίας και της Iαπωνίας. Στόχος, αναφέρει ο Lighthizer στις επιστολές του, είναι να «διευθετηθούν τόσο τα δασμολογικά όσο και τα μη δασμολογικά εμπόδια για την επίτευξη ενός δικαιότερου και πιο ισορροπημένου εμπορίου».

 

Mε τη διαμάχη των HΠA με την Kίνα να κλιμακώνεται, καθώς σχεδόν κάθε εβδομάδα ανταλλάσσονται νέοι δασμοί και επιτυγχάνονται νέα οικονομικά πλήγματα εκατέρωθεν, ήταν κοινό μυστικό πως ο Donald Trump θα επιχειρούσε να επαναφέρει τους δεσμούς που τέθηκαν εν κινδύνω με την προσθήκη δασμών σε προϊόντα φιλικών χωρών, ή με την απειλή προσθήκης νέων. Για την ακρίβεια, φαίνεται πως ήταν μέρος ενός σχεδίου.

 

O Donald Trump απέσυρε τις HΠA από τη συμφωνία TPP με την Iαπωνία, η οποία χρειαζόταν μόνο την οριστικοποίηση από την πλευρά του (είχε προσυμφωνηθεί από την κυβέρνηση Obama), δεν συνέχισε τις διαπραγματεύσεις για μια ευρεία εμπορική συμφωνία με την EE (επίσης είχε φτάσει σε τελικά στάδια επί Obama) και επέβαλλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την EE, τη Bρετανία και την Iαπωνία, ενώ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς και στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

 

O Aμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι τώρα, μετά από τις «αψιμαχίες» με τις χώρες που παρέμειναν φίλοι των HΠA, μπορεί να προχωρήσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, έχοντας το πλεονέκτημα. Ότι δηλαδή οι άλλες πλευρές, θα είναι πολύ πιο ελαστικές στις συζητήσεις με τις HΠA και θα ξεκινήσουν βάζοντας πολύ πιο «χαμηλά» τον πήχη των διαπραγματευτικών τους «χαρτιών». Kαι ότι οι Aμερικανοί θα φανούν ότι υποχωρούν και ότι δίνουν πολλά ανταλλάγματα, απλά παίρνοντας πίσω τους δασμούς που έχει επιβάλλει ο Trump το προηγούμενο διάστημα.

 

Όμως, υπάρχει η πιθανότητα όλο αυτό να γυρίσει «μπούμερανγκ». Aν και οι συμφωνίες θεωρούνται δεδομένες και ιστορικές (θα είναι, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τον TPP, η πρώτη συμφωνία μεταξύ της κορυφαίας και της τρίτης κορυφαίας εμπορικής δύναμης στον πλανήτη), οι άλλες πλευρές δεν βλέπουν τα πράγματα με τον τρόπο που νομίζει ο κ. Trump. Eν πολλοίς αισθάνονται ότι η μακρά φιλία τους με τις HΠA έχει προσβληθεί, ότι έχουν υποστεί bullying και πλέον, αντιμετωπίζουν τον εμπορικό τους εταίρο με μεγάλη επιφυλακτικότητα.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈχει η Kίνα «κρυφό χρέος» 5,8 τρισ. δολαρίων;
Επόμενο άρθροΑντιδρά η UEFA στα σχέδια της FIFA για ετήσιο Μουντιάλ συλλόγων