Το στίγμα των διαθέσεών τους σχετικά με το ελληνικό αίτημα για ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων αναμένεται να δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, στην οποία θα αξιολογηθούν τα σχέδια προϋπολογισμών του 2019 των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενόψει του του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

 

Την ώρα πάντως που κυβέρνηση να συνεχίζει να υποστηρίζει πως οι περικοπές όχι μόνο δεν θα εφαρμοστούν αλλά θα ακυρωθούν, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται αντίθετος με την ιδέα ακύρωσης του μέτρου, διαμηνύοντας ότι οι συζητήσεις για την τύχη των συντάξεων στην Ελλάδα παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη και τίποτα ακόμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

 

Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέου γύρου συνομιλιών στην Αθήνα με την Κομισιόν, η οποία μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδώσει δύο εκθέσεις για την Ελλάδα. Η πρώτη αφορά το προσχέδιο προϋπολογισμού. Η δεύτερη, τα ευρήματα του πρώτου γύρου συζητήσεων, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

 

Οι διαθέσεις των Βρυξελλών πάντως δεν θα γίνουν ξεκάθαρες πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη. Στις 21 Νοεμβρίου όμως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, με ένα και μοναδικό σενάριο (με ή χωρίς περικοπές στις συντάξεις), το οποίο δεν αποκλείεται να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου.

 

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, προβληματισμό προκαλεί υο γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 νωρίτερα, στις 21 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Επόμενο άρθρο«Τρελός» και «εξτρεμιστής» ο Μάικ Πενς