Νομοθετικό πλαίσιο ανάσα έρχεται το Νοέμβριο

 

Τη βεντάλια των δανειοδοτήσεων ανοίγει με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή, εντός Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

 

Με την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης θα μπορούν να δίνονται, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δάνεια ύψους έως και 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και με διάρκεια αποπληρωμής έως 10 χρόνια, ενώ δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις ώστε δανεισμό να μπορούν να χορηγούν και οι φορείς –όπως είναι άλλες επιχειρήσεις, επιμελητήρια- οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που θα τίθενται από τον σχετικό νόμο, ενώ από την διαδικασία αυτή θα αποκλείονται τα ενεχυροδανειστήρια.

 

Το νομοθετικό πλαίσιο θα προβλέπει τη δημιουργία ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων με έδρα την Ελλάδα και θα έχουν τη μορφή ανώνυμης ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ύστερα από άδεια λειτουργίας, η οποία θα χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Σημειώνεται ότι για την χορήγηση άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος θα απαιτείται η κάλυψη αρχικού κεφαλαίου ίσου τουλάχιστον με το ποσό των 500.000 ευρώ, ενώ τα ιδρύματα υποχρεούνται να διατηρούν το ως άνω αρχικό κεφάλαιο σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.

 

Το ποδαρικό στις πρώτες άδειες τέτοιων ιδρυμάτων αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

 

Τα ήδη των χρηματοδοτήσεων

Όπως θα προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, τα ιδρύματα που θα συσταθούν θα πρέπει να χορηγούν τις εξής χρηματοδοτήσεις:

 

1) Επιχειρηματικές μικροχρηματοδοτήσεις

 

Ως τέτοιες νοούνται, ιδίως:

 

α) όλες οι μορφές πιστώσεων έως το όριο των 25.000 ευρώ που χορηγούνται είτε για τη κάλυψη επενδυτικών αναγκών, είτε ως κεφάλαιο κίνησης,

 

β) προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 25.000 ευρώ, για την απόκτηση εξοπλισμού,

 

γ) αυτοτελείς εγγυήσεις έως το όριο των 25.000 ευρώ, οι οποίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα.

 

2) προσωπικές μικροχρηματοδοτήσεις,

 

Ως τέτοιες νοούνται ιδίως προσωπικές πιστώσεις, τακτής λήξης, για:

 

α) εκπαιδευτικούς σκοπούς έως 10.000 ευρώ,

 

β) την ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή με σκοπό την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, έως το ποσό των 25.000 ευρώ, που αφορούν, ιδίως την αντιμετώπιση των ακόλουθων καταστάσεων:

 

– ανεργία,

 

– αναστολή ή μείωση του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται στη δική τους βούληση,

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΒραχυκυκλώνει η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική
Επόμενο άρθροΤα golden boys των εργαζομένων