Υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος και το επόμενο έτος οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν σε έρευνα της ΕΚΤ, αναδεικνύοντας τα ασθενή οικονομικά στοιχεία και τις εμπορικές εντάσεις, ανέφερε έκθεση της ΕΚΤ.

 

Το report έρχεται μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τα σχέδιά της για σταδιακή κατάργηση του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων μέχρι το Δεκέμβριο, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

 

Η έκθεση των επαγγελματιών εμπειρογνωμόνων  κάνει λόγο για ασθενείς προσδοκίες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

 

Οι ειδικοί υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ στο 2% φέτος και 1,8% στο επόμενο έτος. Προηγουμένως ανέμεναν ανάπτυξη 2,2% φέτος και 1,9% το 2019.

 

“Ο κύριος κίνδυνος για την ανάπτυξη είναι η πιθανότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, και των παγκόσμιων συνεπειών της”, αναφέρει η έρευνα.

 

“Κάποιοι από τους ερωτηθέντες προβλέπουν υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές και αύξηση της παγκόσμιας αβεβαιότητας, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη από το επόμενο έτος”, προστίθεται.

 

Οι εμπειρογνώμονες διατήρησαν τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό αμετάβλητες στο 1,7% για κάθε ένα από τα έτη 2018-2020.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία των Πρεσπών
Επόμενο άρθροΑντιστέκεται στις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών